Veći minimalac trebalo bi da znači veće plate za sve radnike

02.01.2024. - Aktuelno

Povećana najniža plata sa kojom je Srpska započela novu godinu nije samo zaštitni mehanizam za radnike koji obavljaju najjednostavnije poslove, nego bi trebalo da znači veće plate za sve radnike, kaže predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić.

Responsive image

“Oni koji imaju najviše su protiv povećanja minimlane plate. Ti poslodavci bi se trebali odreći dijela dobiti i podijeliti je sa svojim radnicima. Naravno, da niko nije protiv profita, ali ti poslodavci da se odreknu malog dijela, imali bi mnogo zadovoljnije i produktivnije radnike, pa onda i veću samu dobit”, tvrdi Mišićeva.

Odgovornost za neuspjele pregovore o minimalcu prebacvuje na poslovnu zajednicu.

“Nikakva odgovornost nije bila na Savjetu sindikata, jer poslovna zajednica nije htjela da pregovara. Najniža plata je osnov za povećanje plata svim radnicima”, poručila je Mišićeva.

Navodi da bi priritet našeg društva trebalo biti pitanje kako sučuvati radnu snagu, i spriječiti masovne odlaske mladih u inostranstvo.

“Odgovor na to bi trebalo biti ulagati i osposobljavati, stvoriti povoljan ambijent, ali bez jeftine radne snage”, dodala je Mišićeva.

Izvor: Mondo