Rusija ima hipersonično oružje, ali ga ne koristimo

19.03.2023. - Aktuelno

Rusija zapravo ne koristi hipersonično oružje, ali ga posjeduje, kao i druge moderne sisteme, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju Rossia 1.

Putin je rekao da je potrebno puno toga učiniti za razvoj kopnene vojske. “Tada (2014.) nismo imali hipersonično oružje, ali sada ga imamo”, rekao je Putin. “Da, zapravo ga ne koristimo, ali postoji”, dodao je.

Naglasio je i da Rusija trenutno ima i druge moderne sustave, a 2014. godine “nije bilo ničeg takvog”.

Odgovarajući na pitanje je li “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini htio pokrenuti još 2014., rekao je da su se mnoge stvari od tada promijenile.

Projektili devet puta brži od zvuka

Hipersonični projektili mogu putovati brzinom devet puta većom od brzine zvuka. Rusija je 2021. izvela niz testiranja hipersoničnih projektila Zircon s ratnih brodova i podmornica.

Putin je u julu prošle godine najavio da će ruska ratna mornarica u avgustu te godine dobiti hipersonične krstareće projektile tipa Zircon, a ministar obrane Sergej Šojgu je u kolovozu iste godine rekao da je Rusija hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) u Ukrajini ispalila tri puta.

Izvor:Index.hr/Foto: Tanjug / Pool Photo via AP