Sud zabranio “Drvo-eksportu” radove zbog kojih se imanje Zrnića ruši u provaliju (Video)

20.03.2024. - Aktuelno

Osnovni sud u Prijedoru zabranio je “Drvo-eksportu” eksploataciju uglja i bilo kakve druge radove na jednom dijelu rudišta u selu Bistrica kod Prijedora.

Ovo je prva pobjeda mještana, koji se već skoro godinu dana bore protiv rudnika i protiv uništavanja svog sela.

Kako je za Srpskainfo pojasnila advokatica Dragana Stanković, koja inače zastupa grupu nezadovoljnih građana, Sud je ustvari donio zaštitnu mjeru, kojom se eksploatacija uglja i drugi radovi zabranjuju u krugu od 10 metara od imanja Radovana Zrnića.

“Kako su mještani i ranije upozoravali, ovo imanje se već mjesecima urušava zbog radova u rudniku, a radi se o privatnom posjedu koji čak nije ni dio eksploatacionog područja”, rekla je Stankovićeva.

Zrnići su ranije upozorili da su im odroni već “progutali” više od 2 duluma zemlje koja se urušila.

U znak solidarnosti sa komšijama, Bistričani su orgnizovali danonoćna “dežurstva” na imanju Zrnićevih, na samoj ivici provalije, stvorene iskopavanjima.

“Nećemo mrdnuti odavde. “Drvo eksport” koji ovde kopa ugalj, besprizorno i bez ikakvog prava, potkopava i uništava imanje. Čekamo, dakle, da i mi propadnemo u provaliju, možda će nas onda neko vidjeti i čuti”, poručili su ranije Bistričani.

Istovremeno su mještani, koji smatraju da je rad rudnika nelegalan, tužili Republiku Srpsku, Grad Prijedor i “Drvo-eksport”, tvrdeći da im svi oni krše osnovna prava zagarantovana Ustavom Republike Srpske: prava na dom, zdravlje i zdravu životnu sredinu.

Izvor/Foto: Srpska info / Autor: Milkica Milojević