Protest upozorenja zbog niske otkupne cijene pšenice

07.07.2022. - Aktuelno

Mirnim protestnim okupljanjem poljoprivredni proizvođači Semberije i Majevice, nezadovoljni  rezultatima sastanka sa resornim ministrima, danas su izrazili svoje nezadovoljstvo

Nadležnima su dali rok od sedam dana da uvaže njihove zahtjeve i stanu u -kako kažu- zaštitu domače proizvodnje.

“Pozivamo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da dođe u Semberiju i pomogne nam u rješavanju ove krize.Ukoliko do toga ne dođe u narednih sedam  dana, bićemo primorani svoja prava tražiti na ulici:prosipanjem pšenice i blokadom graničnih prelaza”, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice

Bakajlić podsjeća da cijena od 62 feninga ,o kojoj je bilo riječi na sastanku sa resornim ministrima ,ne ide u korist proizvođača koji su imali najskuplju sjetvu u istoriji.

“Minimalna otkupna cijena trebala bi biti 75 feninga,a i to je malo ako uzmemo u obzir koliko se moralo uložiti u proteklu sjetvu.Bila je tri puta skuplja nego sve prethodne. Za hektar zasijane pšenice bilo je direktnih troškova 2 400 KM,a tu nisam računao ni traktor,ni traktoristu, ni priključke.A ne može se sjesti na kanister goriva i raditi.Tako da bi morala cijena pšenice biti daleko veća” kaže proizvođač Mika Zekić

Zekić ističe i da je sjetva pri kraju .Više od 95 % pšenice sa njiva je požnjeveno, a zbog nedostatka skladišnih kapaciteta morali su je predati u mlinove,uprkos tome što još ne znaju koja će joj biti cijena.

Goran Spasojević ,proizvođač iz semberskog sela Brodac ove je godine proizvodnju hljebnog žita zasnovao na 48 hektara.

“Predao sam u mlinove nekih 28 vagona, na četiri mjesta, pošto nemam svoje skladišne kapacitete. Navešću vam samo primjer : prošle godine sam kupovao taranu po 40 KM, a ove godine je bila 210 maraka. I gorivo je,kako vidite, skoro 4 marke”,kaže Spasojević.

Ratari traže da minimalna otkupna cijena bude 75 feninga po kilogramu pšenice, te da se obustavi uvoz pšenice na 120 dana, dok mlinari ne otkupe sav domaći rod hljebnog žita.

“Pogledajte do čega smo došli.Mi radimo ,a ne znamo zašto radimo.Ovo se još nije desilo u Semberiji, bar ja ne pamtim.Žetva je skoro završena ,pšenica predata, a ne znamo ni koja je otkupna cijena ni ništa” ogorčen je Lazo Urošević koji se više od 6 decenija bavi  ratarstvom.

Bijeljina.com