Kupac jedan od najbogatijih Arapa, investira u Beograd na vodi

20.11.2023. - Aktuelno

Prema svemu sudeći Sunčani Hvar je prodat kompaniji Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar.

Responsive image

Dobro upućeni izvori iz finansijskih krugova tvrde kako je Radovan Vitek vlasnik CPI Property Group, izabrao Muhameda Alabara i kao kupac, iako je ozbiljnog interesa za preuzimanje pokazao moćni američki fond Blackstone, koji je napravio due diligence Sunčanog Hvara i postupao školski kao ozbiljan i odgovoran preuzimatelj.

Stvar je poodmakla posljednjih sedmica, a situacija je postala slična već viđenoj situaciji njegovog preuzimanja Bluesun Hotels&Resorts, odnosno firme Sunce Hoteli. Naime, mediji su već bili objavili da je Sunce Hotele preuzeo američk fond KSL, i bili ga već bili proglasili novim vlasnikom Sunce hotela da bi to na koncu postao Alabar. Zato i ovaj put uprkos činjenici da su koliko je poznato već pripremljene transakcije treba biti oprezan jer se uvijek može stvar iskomplikovati. Nije nikada gotovo dok nije gotovo a to znači dok transakcija ne bude dovršena.

Cijena koja je postignuta nije u ovom trenutku poznata ali je očito veća od one koju je nudio Blackstone. Uglavnom, čeka se objava na Frankfurtskoj berzi na kojoj je izlistana CPI Property Group, vlasnik Sunčanog Hvara. Uglavnom, ako se sve realizuje onda u Srednjoj Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička kompanija.

Alabar je, naime, poznat i kao investitor u Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio je i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju.

Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su preuzeli od Jake Andabaka Bluesun Hotels&Resorts, odnosno njegovu firmu Sunce Hoteli koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču te hotelom Alan u Starigrad Paklenici.

Naime Sunce hotele, u tadašnjem vlasništvu porodice Jake Andabaka, firma Eagle Hills Real Estate preuzela je prije dvije godine. Najprije je preuzela 4,1 milion dionica koje predstavljaju 69.7 odsto temeljnog kapitala Sunce hotela. Cijena transakcije bila je nešto veća od 101 miliona evra.

Presudna je kazao je Jutarnjem tada Jako Andabak bila činjenica da je Eagle Hills Real Estate pružio garancije da će ostati desetine godina i da će razviti sve hotele na nivo četiri i pet zvjezdica te da će zadržati radnike a i da je zadovoljan menadžmentom.

Eagle Hills Real Estate se bavi ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike, a na čelu joj je Mohamed Ali Rashed Alabbar koji trenutno na području UAE, Egipta, Srbije i drugih destinacija upravlja razvojem objekata mješovite upotrebe u vrijednosti 50 milijardi evra.

Izvor: Bl portal