ArcelorMittal Zenica obustavio proizvodnju

16.11.2023. - Aktuelno

ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavio proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika, saopšteno je iz ove kompanije.

čelik

U saopštenju za javnost navode da je nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine privremeno obustavljen rad Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima.

“Proizvodnja u Valjaonicama obustavljena je 2. novembra 2023. ArcelorMittal Zenica namjerava nastaviti sa normalnim radom čim dođe do oporavka potražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje. Evropsko tržište čelika trenutno je u padu, s trenutnim smanjenjem potrošnje čelika u EU koje je počelo u drugom kvartalu 2022., zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije, sve usred rastuće ekonomske neizvjesnosti. Uslovi potražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvjesnošću koja je rezultat visoke inflacije”, navode iz ove kompanije.

S druge strane kažu i da se ArcelorMittal Zenica počeo suočavati sa problemima u poslovanju još od sredine prošle godine, i to usljed globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina.

“Od 2021. godine, cijena koksnog uglja porasla je za 300 posto, cijena električne energije je porasla za 44 posto, a cijena zemnog plina za 80 posto. Troškovi željezničkog transporta takođe su porasli za 25 posto od 2021. godine. U istom periodu, sadržaj željeza u rudi iz rudnika koji opskrbljuju ArcelorMittal Zenica pao je sa 53 posto na 47 posto, što znači da se za istu proizvodnju čelika mora kupovati više rude. Osim toga, prodajne kvote na tržištu EU su ograničene, zbog zaštitnog režima koji je nametnula EU, i suočene su sa jeftinim uvozom čeličnih proizvoda iz Turske, proizvedenih putem elektrolučnih peći koje koriste staro željezo”, stoji u saopštenju uz obrazloženje da u svemu tome, u posljednje tri godine plate radnika su povećane za 32 posto zbog inflacije.

Svi ovi faktori, kako kažu, zajedno direktno utiču na mogućnosti da ArcelorMittal Zenica konkurentno proizvodi čelik putem integralne proizvodnje, što dovodi do privremene pauze u proizvodnji.

“To se naravno odrazilo i na našeg snabdjevača željeznom rudom, jer je ArcelorMittal Zenica zaustavila dopremu rude iz prijedorskih rudnika u periodu obustave proizvodnje”, poručili su.

Izvor: Nezavisne