Svečana akademija povodom Dana Republike (Foto)

08.01.2024. - Aktuelno

U Banjaluci je počeo svečani prijem povodom 9. januara – “Dana Republike Srpske”, u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija i najviših zvaničnika Srpske i Srbije.

dan RS

Obilježavanju u Sportskoj dvorani “Borik” prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i srpski predstavnici u institucijama na nivou BiH, njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Prisutni su i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista i senator Srpske Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Nakon svečane akademije biće upriličen prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Program obilježavanja 32 godine postojanja Republike Srpske biće nastavljen sutra u 10:00 časova polaganjem vijenaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu.

Uručivanje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima predviđeno je u 12:00 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Sjednica Senata Republike Srpske biće održana u Palati Republike u 14:00 časova.

Svečani defile biće održan na Trgu Krajine sa početkom u 17:00 časova.

Nakon toga, od 19:00 časova biće održan koncert na Trgu Krajine na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20:00 časova biće odigrana redstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije /Aleksandrinskog teatra/ iz Sankt Peterburga.

Ustavni sud BiH je u dva navrata, 2015. i 2019. godine, neustavnim proglasio obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara. Prema toj odluci Republika Srpska može da ima svoj dan, ali je spornim ocjenjeno da to bude 9. januar kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i drugi predstavnici vlasti u Republici Srpskoj poslije svake odluke Ustavnog suda isticali su da samo deveti januar može da bude Dan Republike i da će ostati privrženi tom datumu.

Izvor: Bl portal / Foto: Predsjednikrs.rs/borislav ždrinja