Položeni vijenci na spomenik banu Milosavljeviću

20.11.2023. - Aktuelno

Na spomenik banu Milosavljeviću u Banjaluci danas su položeni vijenci i cvijeće u okviru obilježavanja 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad 1918. godine.

spomenik

Vijence su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednik Narone skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić.

U ime Vlade Srbije vijenac je položio izaslanik ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Dejan Antić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić i poslanik u Skupštini Srbije.

Cvijeće su položile delegacija Narodne skuštine Srpske, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić, delegacija Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Na spomenik su cvijeće položili i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Udruženja građana “Veterani Republike Srpske”, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja amputiraca “Udas”.

Cvijeće su položili i predstavnici Udruženja žrtava rata Republike Srpske, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata i Saveza udruženja boraca NOR-a, te predstavnici gradskih i opštinskih nevladinih organizacija.

Prethodno je služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu. Obilježavanje je nastavljeno umjetničkim programom.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Izvor: Agencije