Prijeti velika opasnost krize u snabdjevanju hranom

09.06.2022.

Svjetska ekonomija naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posljedice pretrpiće Evropa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

 

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine tri odsto, procjenjuje OECD, snizivši prognozu iz decembra za 1.5 postotnih bodova. U 2023. rast bi trebao blago usporiti, na 2.75 odsto, izračunali su u izvještaju objavljenom u srijedu. Najteži udarac pretrpi će gospodarstva u Evropi budući da su u najvećoj mjeri izložena ratu kroz uvoz energije i prihvatanje izbjeglica.

Gospodarstvo evrozone porast će ove godine 2.6 odsto, upola slabije nego u 2021., procjenjuju u OECD-u, a iduće godine aktivnost će usporiti na samo 1.6 odsto. Inflacija bi ove godine trebala dostignuti sedam odsto i usporiti na 4.6 odsto u 2023., izračunali su.

Njemačka najslabija
Njemačko gospodarstvo porast će ove godine 1.9 odsto te 1.7 odsto u 2023. budući da će oporavak od korona krize omesti rat u Ukrajini i embargo na rusku naftu. Francuskoj predviđaju 2.4-postotni rast u ovoj godini, koji bi u 2023. trebao usporiti na 1.4 odsto.

Zbog rata talijanski BDP porast će ove godine samo 2.5 odsto, nakon 6.6-postotnog skoka u 2021. U idućoj godini usporit će na 1.2 odsto. Španija bi u ovoj godini trebala bilježiti stopu rasta od 2.2 odsto zbog pojačane neizvjesnosti, visoke inflacije i slabije vanjske potražnje. Britanski BDP porast će ove godine 3.6 odsto i stagnirati u 2023., pokazuju računice OECD-a.

SAD uz bok evrozoni
Američko gospodarstvo porast će ove godine 2.5 odsto, nakon 5.7-postotnog rasta u 2021., budući da će problemi u nabavi, više cijene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike zakočiti aktivnosti više no što se očekivalo, istaknuo je OECD. U 2023. rast bi po njihovim procjenama trebao usporiti na 1.2 odsto.

Japan je zakočio val zaraze omikron varijantom koronavirusa, pa bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1.7 odsto i 1.8 odsto u 2023. Zbog pandemijskih ograničenja kinesko gospodarstvo naglo je usporilo i ove će godine porasti samo 4.4 odsto i potom ubrzati u 2023., uz prognoziranu stopu rasta od 4.9 odsto, procjenjuju u OECD-u.

Na indijsko gospodarstvo negativno utiče rat u Ukrajini s obzirom na ovisnost o uvozu energije. Tako bi rast indijskog BDP-a u finansijskoj 2022. trebao usporiti na 6.9 odsto te na 6.2 odsto u 2023. godini.

Rat podržava inflaciju
Ruska invazija na Ukrajinu je prigušila nadu da bi povišena inflacija koju su u pandemiji covida-19 potaknuli poremećaji u nabavi širom svijeta uskoro mogla oslabiti. Budući da su Rusija i Ukrajina vodeći dobavljači brojnih sirovina, njihove su cijene zbog rata naglo porasle.

Ako se nešto ne poduzme, prijeti velika opasnost krize u snabdjevanju hranom, upozorio je OECD.

 

izvor:aloonline/FOTO:RAPORT