Kolege dale podršku napadnutom medicinskom radniku

01.02.2024. - Aktuelno

Radnici Doma zdravlja Prijedor okupili su se danas ispred prostorija hitne pomoći da javno pruže podršku radnom kolegi kojeg je fizički napao član porodice pacijentkinje.

dom zdravlja

Nadzorna sestra Službe hitne pomoći Radmila Gnjatović rekla je da su zdravstveni radnici često izloženi verbalnim napadima i prijetnjama, ali da je fizički napad bio previše i za njih i da su zato i na ovaj način htjeli pružiti podršku kolegi.

“Želimo da skrenemo pažnju stanovništvu da smo mi tu zbog njih, da radimo svoj posao profesionalno koliko možemo, da su nam ionako otežene uslovi rada, pogotovo ekipama hitne pomoći koje rade na terenu. Nalazimo se stvarno u svakakvim uslovima za rad, izvlačimo maksimum”, rekla je Gnjatovićeva novinarima u Prijedoru.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor Snježana Jokić rekla je da su zdravstveni radnici nakon ovog incidenta zabrinuti za svoju bezbjednost.

“Incidenti nisu rijetki. Mi zdravstveni radnici izloženi smo svakodnevno nekom vidu agresije, bilo verbalne, bilo u smislu prijetnje i mi to balansiramo kako znamo i umijemo, ali ovaj incident u Prijedoru zaista treba da bude pokretač da se nešto uradi radi naše veće sigurnosti na radnim mjestima”, poručila je Jokićeva.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Prijedor Snježana Dobrijević rekla je da su danas uz prijedorske medicinare kolege iz Trebinja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Doboja, Prnjavora, Banjaluke, Gradiške i Oštre Luke.

“Poručujemo da ćemo kao sindikat uvijek stati iza ne samo svojih članova, nego svih ljudi koji rade u zdravstvu da se ne bi ovakve incidentne situacije ponavljale. I posebnu poruku šaljemo nadležnim institucijama kojim smo u više navrata zajedno sa Strukovnim sindikatom doktora medicine poslali inicijativu da se svaki verbalni ili fizički napad prema bilo kojim radniku zdravstvene ustanove okarakteriše kao krivično djelo”, dodala je Dobrijevićeva.

Policijska uprava Prijedor saopštila je ranije da će Okružnom javnom tužilaštvu dostaviti izvještaj protiv A.P. za počinjena krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda, nakon što je 27. januara u Domu zdravlja radniku Hitne pomoći uputio ozbiljne prijetnje po život, a potom ga fizički napao, nanijevši mu povrede.

Izvor: Bl portal Foto: Facebook/JZU “Dom zdravlja” Banjaluka