Cijene goriva u BiH ponovo divljaju

19.03.2024. - Aktuelno

Cijene goriva u BiH ponovno rastu, a može se očekivati da će cijene preći i tri marke za litru, kazao je za “Nezavisne novine” Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

“Cijene sirove nafte na svjetskim berzama je trenutno 87 dolara, što je najveća cijena u ovoj godini i gledajući od početka godine cijena je porasla za 10 dolara, a u posljednjih sedam dana skočila je za šest dolara”, kazao je Bečarević i dodao da je očigledan trend rasta.

Kako je rekao, razlozi rasta su u smanjenju proizvodnih kvota, te dodaje da zemlje proizvođača sirove nafte žele cijenu barela višu od 90 dolara.

“I ako dođe do tog rasta nema dileme da će cijene na benzinskim pumpama u BiH biti veće od tri marke”, kazao je Bečarević.

Dodao je da i ove sadašnje cijene ozbiljno utiču na standardne potrošača.

“Super 98 je od jutros na pojedinim pumpama 2,91 KM, a Super 95 2,71 KM. U narednim danima sigurno očekujemo veće cijene, sigurno za pet feninga”, kazao je Bečarević.

Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, kazao je da u Srpskoj nije došlo do rasta cijene goriva, ali da berze kažu da bi trebale.

“Do kraja ove sedmice ne očekujemo da će cijene rasti na pumpama u Srpkoj, ali budući da cijene na berzama rastu za očekivati je da i kod nas dođe do viših cijena, ali ne možemo da preciziramo za koliko”, kazao je Savić.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dajana Vujatović