Mljekari “napadaju” međunarodno tržište

15.01.2024. - Aktuelno

Uprkos poremećajima na tržištu, visokim cijenama i brojnim problemima koji opterećuju farmere, BiH je lani izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 131,03 miliona KM što je oko 18 miliona više nego godinu ranije, a proizvođači očekuju da će i ove godine uspjeti koliko-toliko sektor održati stabilnim.

tržište

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na međunarodno tržište najviše se izvozio sir, slijede mlijeko i pavlaka, a zatim jogurt i kefir.

“Od svih mliječnih proizvoda tokom 2023. godine iz BiH prednjačio je izvoz sira, a inostrano tržište plasirano je više od 67 miliona kilograma ovog proizvoda”, podaci su UIO BiH.

Kada je riječ o uvozu, podaci pokazuju da je lani u BiH stiglo mlijeka i mliječnih proizvoda vrijednih 231,17 miliona maraka što je za oko sedam miliona više nego godinu ranije. 

Jedan od izvoznika iz Republike Srpske je bilećka mljekara “Pađeni”. Direktor ove firme Nenad Vukoje rekao je za “Glas Srpske” da su lani izvezli oko sedam odsto više robe nego 2022. godine.

“Izvozili smo u zemlje okruženja, ali i Evropsku uniju. Osim Hrvatske i Slovenije, tu su i Austrija, Njemačka, ali i Švedska i Danska. Na policama su svi naši proizvodi, jer tamo puno ljudi sa naših prostora ima prodavnice pa žele da imaju autohtone proizvode”, rekao je Vukoje.

Kako kaže, ubijeđen je da će ojačati izvoz i da će od ukupne prerade oko deset odsto ići van granica zemlje.

“Napravili smo preduslove da to možemo uraditi, jer je to veliki proces od sirovine do prerade u pogonu i do same distribucije. Sve to moramo uklopiti da bismo postigli željeni rezultat i da svi budu zadovoljni od radnika do kooperanata”, rekao je Vukoje. 

Ipak, neke mljekare, poput “Dule” iz Bijeljine nisu izvozile svoje proizvode. To je i potvrdio vlasnik mljekare Duško Cvjetinović za “Glas Srpske”, jer se, kako kaže, baziraju na domaće tržište.

“Biće ovo izazovna godina, jer već imamo najavu proizvođača ambalaže o poskupljenju. Ako se nešto ne promijeni, ne planiramo ni ove godine izvoziti naše proizvode”, rekao je Cvjetinović.

Počasni predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je za “Glas Srpske” da ga zabrinjava što uvozimo više nego što izvozimo mlijeka što najbolje oslikava u kakvom se stanju nalaze naši farmeri. 

 “Uvozimo sir i kajmak, a zamislite kakve imamo potencijale, nama nedostaje mlijeka iako to često brojke ne pokazuju. Moramo sačuvati svakog farmera, a to jedino možemo uraditi kroz podsticaje i to odmah, a plašim se da smo već zakasnili”, rekao je Usorac.

Otkupna cijena

Prema riječima Vladimira Usorca otkupna cijena za litar mlijeka u Srpskoj zavisno od mliječne masti iznosi oko marku što je nedovoljno zbog svih poskupljenja.

 “Najveći problem je minimalna premija koja trenutno iznosi 25 feninga, u Srbiji je trenutno 32, a u FBiH je oko 50 feninga, što znači duplo više nego kod nas”, rekao je Usorac.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Miloš Vasiljević