Srednje škole u Srpskoj nude učenicima nova zanimanja

15.01.2024. - Aktuelno

Nutricionista, agroturistički tehničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike te rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova samo su neka od zanimanja koja bi malim maturantima, prilikom upisa u srednju školu, mogla biti ponuđena u novoj školskoj godini.

Responsive image

Nastavni planovi i programi se usklađuju sa razvijenim standardima zanimanja, zahtjevima i potrebama tržišta rada te savremenim dostignućima tehnike i tehnologije, a srednje škole u Srpskoj su imale rok da svoje prijedloge za upis u novu školsku godinu resornom ministarstvu dostave do kraja decembra.

Pomoćnik direktora Poljoprivredne škole u Banjaluci Jasna Petrović istakla je da su predložili dva nova zanimanja.

“Pored standardnih zanimanja u novoj školskoj godini smo planirali da pokrenemo i smjerove agroturistički tehničar i tehničar nutricionista. Ta dva prijedloga smo uvrstili u plan upisa, jer je riječ o veoma atraktivnim zanimanjima. Sada je na resornom ministarstvu da li će usvojiti naše prijedloge, ali ne vidim razlog zbog čega ne bi, jer se u Srpskoj, primjera radi, razvija seoski turizam i tu je odmah neophodan agroturistički tehničar”, kazala je Petrovićeva.

Dodala je da je potreba za nutricionistom sve veća, jer sve više ljudi ima problema sa ishranom. Iz tog razloga bi, istakla je ona, ovo novo zanimanje imalo svoju perspektivu.

Sa novim zanimanjima u novu školsku godinu planiraju da krenu i u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” Bijeljina.

Ova obrazovna ustanova, prema riječima direktora Milenka Maksimovića, za uvođenje dva nova zanimanja ima podršku Područne privredne komore i Gradske uprave Bijeljina koje su saglasne da je u regiji potrebno što više zanatlija.

“Malim maturantima, pored dosadašnjih zanimanja, planiramo da ponudimo šansu da se školuju za mehaničara grijne i rashladne tehnike, u okviru mašinske, te rukovaoca građevinskih i pretovarnih mašina i kranova u sklopu saobraćajne struke. Riječ je o trogodišnjim zanimanjima koja nikada nismo imali u okviru našeg obrazovanja”, kazao je Maksimović.

Dodao je da je za upis u ovu školu do sada vladalo veliko interesovanje đaka što očekuje i u narednim godinama.

“Svake godine na osnovu plana upisa imamo više od 100 učenika koji se nađu ispod crte pa su primorani da se upišu u neku drugu školu”, kazao je Maksimović.

Direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić kazao je da akcenat i ove godine treba da bude stavljen na deficitarna zanimanja, poput određenih zanata.

“Planirali smo novo kombinovano odjeljenje keramičar – monter suve gradnje – moler. Interesovanje za ova zanimanja je do sada bilo malo iako su potrebe tržišta za njima velike pa smo predložili da u narednoj godini ova zanimanja iskombinujemo u jedno odjeljenje”, kazao je Bajić, koji je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kazao je da je tržište rada godinama vapi za, između ostalog, kvalitetnim obućarima i da na to stalno ukazuju, međutim nema vajde.

“Problem je to što đake, koji bi se možda i odlučili na školovanje za obućara, nema ko da uči. Mi nemamo stručnog kadra i to je problem našeg obrazovnog sistema”, kazao je Pazurević.

Promocija

Sa promocijom zanimanja srednje škole u Srpskoj počinju krajem februara.

Profesori i đaci će, istakao je Ljuban Bajić, u narednim mjesecima slobodno vrijeme koristiti za promovisanje škole sa ciljem da učenicima približe zanimanja, jer je, kako kažu, svaki đak važan.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Bajić