U Japanu još broje stradale nakon zemljotresa

02.01.2024. - Aktuelno

U Japanu je zbog zemljotresa poginulo 30 osoba.

Responsive image

Obim štete i broj žrtava dan nakon zemljotresa još uvijek nisu skroz poznati i i dalje traje potraga za preživjelima. Skaj njuz piše da je 15 ljudi umrlo u gradu Vadžima u Išikavi. Javni emiter NHK saopštio je da su tri osobe poginule pod ruševinama zgrada i da je rasvjetni stub pao na jednog čovjeka. Snažan zemljotres pogodio je u ponedjeljak centralni Japan, uništivši zgrade, prekinuvši struju u desetinama hiljada domova i primoravši stanovnike nekih priobalnih područja da se sklone.

Preliminarni zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale izazvao je talase visoke oko jedan metar duž zapadne obale Japana i susjedne obale Južne Koreje. Japanska meteorološka agencija je izdala upozorenje na veliki cunami za prefekturu Išikava, što je prvo upozorenje nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili sjeveroistočni Japan u martu 2011. godine.

Te godine je poginulo skoro 20.000 ljudi. Upozorenje je kasnije spušteno na savjetodavni nivo. Kuće su uništene, požari su izbili i vojnici su poslati da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je medijima portparol vlade Jošimasa Hajaši, piše Jutarnji.hr. Zemljotres dolazi u osjetljivom trenutku za japansku nuklearnu industriju, koja se suočila sa žestokim protivljenjem nekih lokalnih stanovnika otkako su zemljotres i cunami 2011. godine izazvali katastrofu nuklearne elektrane Fukušima.

Japan je prošle nedelje ukinuo operativnu zabranu nametnutu najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu Kašivazaki-Kariva, koja je van pogona od cunamija 2011. godine. Agencija za nuklearnu regulaciju saopštila je da nije bilo potvrđenih nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Izvor: Mondo