Kinezi grade put Foča – Šćepan Polje, radovi teški 100 miliona evra

29.02.2024. - Aktuelno

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove (CRBC) za srednju i jugoistočnu Evropu Jang Dong danas su u Banjaluci potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji, na projektu poboljšanja saobraćajnice na dionici magistralnog puta Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje).

Memorandumom je predviđena rekonstrukcija magistralnog puta Foča – Šćepan Polje u dužini od 15 kilometara. Sam projekat na koji se odnosi memorandum obuhvata radove u vrijednosti od oko 100 miliona evra, kojim su predviđeni i drugi radovi koji će se izvoditi u neposrednoj blizini trase pomenutog projekta.

Višković je, kako je saopšteno iz Vlade RS, izjavio je da je ovaj putni pravac od prioritetne važnosti za Republiku Srpsku, koji će biti realizovan u najskorije vrijeme, te istakao da će građani ovog dijela Srpske dobiti putni pravac koji će zajedno sa novim mostom biti moderna poveznica sa Crnom Gorom, koji će obezbijediti efikasan protok ljudi i robe.

Dong je izjavio da ovim značajnim projektom, pored Srbije i Crne Gore, ovo preduzeće dolazi i na tržište Republike Srpske, kao i zainteresovanost za proširenje zajedničke saradnje i na drugim projektima.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su ministar finansija Zora Vidović, direktor “Putevi Republike Srpske” Milan Dakić, kao i izvršni direktor za tehničke poslove ovog preduzeća Miroslav Janković, te pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović.

Izvor/Foto: Nezavisne / Autor: Saša Čavrag