Dječak koji je shvatio suštinu borbe za slobodu

15.02.2024. - Aktuelno

Odluka Srbije da jednog od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića posthumno odlikuje Zlatnom medaljom za hrabrost dokazuje da su Srbi u Srbiji i Srpskoj jedan narod, bez obzira na to gdje je neko pao i gdje se borio, izjavio je bliski rođak ovog maloljetnog heroja Mladen Stojanović.

medalja

“Spomenko je bio dječak koji je shvatio suštinu borbe za slobodu. Hvala predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ga je odlikovao”, rekao je novinarima Stojanović, koji je u Beogradu na ceremoniji u čast Sretenja preuzeo odlikovanje za Spomenka.

Stojanović je istakao da se Spomenko borio za slobodu svog srpskog naroda, te ocijenio da će ovo odlikovanje duhovno ujediniti Srbe.

Prema njegovim riječima, iako je izgubio život sa nepunih 16 godina, Spomenko živi i živjeće.

“To je naša veza duhovna, koja nikada neće da se prekine”, rekao je Stojanović.

Spomenko Gostić bio je jedan od najmlađih boraca Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. kada je imao samo 15 godina.

U Beogradu je večeras održana ceremonija uručivanja sretenjskog ordenja pojedincima i institucijama iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i inostranstva, koje je dodijelio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti – Sretenja, a među odlikovanima je i šest iz Srpske.

Izvor/Foto: Agencije