Ovim danom u Srpskoj se dogodi najviše saobraćajnih nesreća (Foto)

31.01.2024. - Aktuelno

Da je stanje bezbjednosti saobraćaja pogoršano, pokazuju podaci prema kojima je u četvrtom kvartalu prošle godine život na putevima izgubilo 29 osoba, što je za oko 26 odsto više u odnosu na isti period 2022, a među stradalima bilo je najviše mladih i penzionera.

Responsive image

Ukupan broj saobraćajnih nesreća u četvrtom tromjesečju lani je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, iznosio 2.850, što je za 7,7 odsto više u odnosu na isti period godinu ranije, dok je istovremeno broj povrijeđenih porastao za 4,1 odsto.

Da mladi između 20 i 30 godina, ali i stariji od 60 godina predstavljaju rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju, pokazao je ovaj izvještaj prema kojem treće mjesto po broju saobraćajnih nesreća zauzima prvi radni dan u sedmici.

Tako je u posljednjem tromjesečju ponedjeljkom evidentirano 410 saobraćajki, petkom 493, a subotom 423.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kazao je za “Glas Srpske” da svi parametri ukazuju da je u Srpskoj došlo do pogoršanja stanja bezbjednosti saobraćaja.

S obzirom na to, prema njegovim riječima, trebalo bi da se preispita da li su preduzete sve odgovarajuće mjere.

“Na ponašanje učesnika u saobraćaju utiče strah od kazne i preventiva, odnosno da im neko kaže šta nije dobro. Što se tiče preventive, jako malo novca se izdvaja za bezbjednost saobraćaja. Sve akcije koje se preduzimaju su ograničenog karaktera i uslovljene su iznosom budžeta koji se izdvaja za te namjene”, rekao je Radović.

Dodao je da se u Srpskoj po glavi stanovnika za bezbjednost saobraćaja izdvaja pola marke godišnje, a u Srbiji čak i do deset puta više.

“To dovoljno govori da su ulaganja u unapređenje bezbjednosti saobraćaja nedovoljna da bi se značajnije uticalo na ponašanje učesnika u saobraćaju. Konkretan primjer su mladi vozači, koji prouzrokuju najviše saobraćajnih nesreća i naajčešće stradaju. Agencija je napravila projekat “Kad se život preokrene” i svi koji su ga vidjeli rekli su da je poučan”, istakao je Radović.

Sličan projekat, naglasio je on, sprovodi i Slovenija, ali već deset godina, a godišnje obuhvati 80 odsto srednjoškolaca, što daje dobre rezultate.

“Međutim, razlika je u tome što kod nas zbog manjka novca od 10.000 srednjoškolaca bude obuhvaćeno 1.000 njih. U tom slučaju ne možemo očekivati da se dostigne isti efekat ako priča nije stigla do svih srednjoškolaca u Trebinju, Foči, Višegradu, Sokocu ili Bratuncu”, kazao je Radović pitajući šta je preduzeće “Putevi RS” uradilo na sanaciji najopasnijih mjesta koja su označena prije više godina, a diskutabilna je, tvrdi, i obuka vozača.

Da ima­ dovoljno novca, Agencija bi, kaže, organizovala i kampanje za starije od 60 godina po udruženjima penzionera, jer oni, između ostalog, nemaju vid i reflekse kao što su imali prije 20 godina.

Stručnjak za saobraćaj Milenko Jaćimović smatra da akcenat treba da bude stavljen i na ljude koji izađu sa bolničkog liječenja i odmah sjedaju za volan.

“Policija i zdravstvene ustanove bi trebalo da se uvežu i razmjenjuju informacije o pacijentima koji su bili na bolničkom liječenju, jer veliki broj njih po izlasku iz bolnice odmah sjeda za volan iako je nekoliko dana ranije imao moždani udar ili neki drugi zdravstveni problem zbog kojeg mu je umanjena psihofizička sposobnost. Takvi ljudi su tempirane bombe u saobraćaju”, kazao je Jaćimović i istakao da su oni po zakonu dužni da obave novi ljekarski pregled, što, kako tvrdi, niko ne radi.

Vozila

Prema podacima Zavoda za statistiku, u četvrtom tromjesečju lani u Srpskoj je registrovano ukupno 122.227 vozila, što je za 3,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja registrovanih vozila, 83,7 odsto se odnosi na putničke automobile. Posmatrano po godinama starosti vozila, 59,5 odsto registrovanih vozila starije je od 15 godina. Prvi put registrovano je 7.899 vozila, odnosno 43,7 odsto više u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Bajić / Foto: Glas Srpske