Ministarstvo objavilo listu stipendista u Srpskoj

29.01.2024. - Aktuelno

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske objavilo je danas preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će biti dodijeljene 942 stipendije studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

RS

“Budžetom Republike Srpske planirano je 2.130.000 maraka za stipendiranje studenata studija u Republici Srpskoj. Stipendija iznosi 2.000 maraka po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata”, saopšteno je iz Ministarstva.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 566 stipendija, i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 473 stipendije, studentima drugog ciklusa studija 55 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 13 stipendija.

Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta dodijeljeno je 25 stipendija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodijele 332 stipendije, studentima deficitarnih zanimanja prvog ciklusa studija 24 stipendije i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 20 stipendija.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija iz drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju u roku od osam dana od dana objavljivanja rang-liste.

Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva, potrebno je da dostavi uvjerenje, rješenje ili potvrdu od drugog izvora finanistanja (opštine), da se odriče te stipendije. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora finansiranja, isplata stipendije Ministarstva će se obustaviti.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, za 2024. godinu prijavilo se 1.470 studenata. Uslove konkursa nisu ispunila 292 studenta, dok je njih 236 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Prigovor na rang-listu studenti mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja, tj. do utorka, 06. februara tekuće godine.

Liste pogledajte ovdje.

Izvor: Nezavisne