Isplaćeno 137 miliona KM za materinski dodatak

12.02.2024. - Aktuelno

Mjesečni materinski dodatak od 405 maraka za šest godina, koliko se isplaćuje, stigao je na adrese 27.243 nezaposlene porodilje u Republici Srpskoj, a za te namjene do sada je izdvojeno više od 137 miliona KM.

novčana pomoć

Materinski dodatak u ovom iznosu porodiljama u Srpskoj isplaćuje se od januara 2018. godine, a na osnovu Zakona o dječijoj zaštiti prema kojem pravo na dodatak ostvaruje svaka nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za blizance i svako treće i naredno dijete.

Ostvarivanje ovog prava porodiljama obezbjeđuje Fond za dječiju zaštitu RS u kojem navode da je samo u 2023. godini materinski dodatak u nominalnom iznosu od 405 KM isplaćen prosječno za 4.353 majke.

“Na ime pomenutog prava lani je izdvojeno ukupno 22,8 miliona KM”, rekli su u Fondu za dječiju zaštitu.

Cilj ove mjere Vlade Srpske je da bude smanjena razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, odnosno da nezaposlene majke imaju primanja tokom perioda kada se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom bolovanju.

Nezaposlena trudnica iz Laktaša R. Milić, koja čeka treće dijete i koja je mjesečni materinski dodatak primala nakon rođenja prve dvije kćerke, kaže da je svaka pomoć dobrodošla porodicama u kojima radi samo jedan član, navodeći da bi stalna poskupljenja trebalo da prati i rast dodatka.

“Prvu ćerku sam rodila 2019, a drugu 2021. godine i oba puta sam ostvarila pravo na materinski dodatak koji mnogo znači jer upotpuni kućni budžet, ali smatram da je vrijeme da se iznos od 405 KM poveća jer se cijene osnovnih izdvajanja za bebu iz 2018. godine, kada je počela primjena mjere, ne mogu porediti sa današnjim. Prije samo godinu vrtić za stariju kćerkicu sam plaćala 220 KM, a sada 330 KM. U omjeru u kojem raste minimalac i cijene robe i usluga na tržištu trebalo bi da raste i materinski, koji stagnira”, rekla je Milićeva.

I predsjednik republičkog Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Četiri plus” Miladin Gotovac smatra da bi bilo dobro da sa povećanjem troškova života, standarda i inflacije dođe i do rasta dodatka.

“Naravno, u onom iznosu za koji Vlada RS ima mogućnost”, rekao je Gotovac.

Govoreći o njenom značaju, Gotovac navodi da se tokom prethodnih godina ova populaciona mjera pokazala kao izuzetno kvalitetna.

“U početku primjene prava dodatak je mogla dobiti svaka nezaposlena majka koja je bila na evidenciji biroa najmanje šest mjeseci, a od lani pravo na ovu mjeru ima svaka porodilja koja nije u radnom odnosu. To su za porodicu vrlo značajna primanja jer nadopunjuju njihove budžete. Takođe, od velikog je značaja i mjera podrške nezaposlenom roditelju iz porodice sa četvoro i više djece u iznosu od 750 KM mjesečno. Od uvođenja mjere u Tesliću je rođeno 18 beba u porodicama koje su imale troje djece, a u Trebinju 17. To je mali bebi bum”, istakao je Gotovac i dodao da će tek zakon o majci, na koji udruženje strpljivo čeka, dati prave rezultate.

Novorođenčad

U Fondu za dječiju zaštitu RS kažu da su lani na osnovu broja zahtjeva podnesenih za ostvarivanje prava na pomoć za opremu novorođenčeta porodicama isplatili ukupno 4,27 miliona KM. Riječ je o pomoći koja iznosi 500 KM po novorođenčetu.

Izvor: Glas srpske