Zgrada Gradske uprave Prijedor osvijetljena u plavo

14.11.2023. - Aktuelno

Zgrada Gradske uprave Prijedor večeras je osvijetljena u plavo, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, a u znak podrške prijedorskom Udruženju dijabetičara i svim sugrađanima oboljelim od ove bolesti.

dijabetes

Obilježavanju ovog dana pod motom “Prepoznaj svoj rizik, saznaj svoj odgovor” priključilo se i Udruženje dijabetičara grada Prijedora, koje je juče u saradnji sa učenicima Srednjoškolskog centra organizovalo “ambulante na otvorenom” na Trgu majora Zorana Karlice.

Prijedorčani su tu mogli da prekontrolišu nivo šećera i holesterola u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu i dobiju indeks tjelesne mase, a držana je i edukacija dijabetologa.

Predsjednik ovog udruženja Svetlana Čeko istakla je da se i ovom aktivnošću nastoji podići svijest građana o ovoj bolesti, te da veliki broj ljudi u riziku dolazi u udruženje radi redovnih pretraga.

Čeko je navela da udruženje broji oko 500 aktivnih članova, a da u Prijedoru ima 22 djece oboljele od dijabetesa.

“Saradnja sa Gradskom upravom na izuzetnom je nivou i oni se rado odazovu na sve naše manifestacije koje radimo, a imamo pomoć za projekte koje radimo i udruženje smo od javnog interesa grada. Ovoj djeci su bila odobrena sredstva za refundaciju za nabavku kontinuiranih mjerača, a ta je aktivnost odnedavno prešla na Fond zdravstvenog osiguranja”, rekla je Čeko.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra.

Obilježavanje ovog datuma uvele su 1991. godine Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta i najveća je kampanja podizanja svijesti o dijabetesu.

Izvor: Agencije