Elektroprivreda Republike Srpske ostvarila istorijsku dobit

18.03.2024. - Aktuelno

Najbolja godina u istoriji Elektroprivrede Republike Srpske, bila je prošla 2023. Niz pozitivnih okolnosti uticalo je na rekord, hidrologija je bila odlična, a termoelektrane stabilne. Dobit je istorijska.

“Dobit Elektroprivrede Republike Srpske za 2023. godinu iznosi 144.857.000 KM, to je rekordna dobit. Prošle godine se navršilo 30 godina od poslovanja ERS-a i tada smo ostvarili rekordnu dobit”, kaže Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

“Proizvedeno je tačno 5.688,85 gigavat časova električne energije, dok je plan bio 5.607 gigavat časova električne energije”, kaže Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove.

ERS-ovu dobit osjete mnogi. Na prvom mjestu su građani, kaže Uprava i obećava istu cijenu struje. Na današnjoj konferenciji iznijeli su i podatak o subvenciji struje za građane.

“ERS odnosno matično preduzeće je subvencionisalo potrošače na javnom snabdijevanju sa 43,3 miliona maraka”, rekao je Zoran Vuković, izvršni direktor za javno snabdijevanje u ERS-u.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji ERS-a najviše se govorilo o investicijama i obnovljivim izvorima energije. Čelnici kažu da je u toku oko 15 investicija samo u obnovljive izvore energije.

“Nepune tri milijarde maraka se planira investirati u obnovljive izvore električne energije”, poručio je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS-u.

Trenutno najveća investicija koja se realizuje jeste HE Dabar. Radovi na ovom značajnom energetskom projektu u punom su jeku. Izvođač radova je kompanija iz Kine, a nam ovom prostoru je trenutno više stotina radnika.

Izvor: Bl portal