Mir dolazi onima koji se za njega opredjeljuju

06.01.2024. - Aktuelno

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u Pećkoj patrijaršiji da mir, koji je svima potreban, dolazi kao dar Božiji onima koji se za taj put opredjeljuju.

Responsive image

“A taj i takav mir podrazumijeva unutrašnji mir, mir sa Bogom koji ne može magijskim putem doći do nas. On je rezultat naše molitve i našeg truda da jedni druge razumijemo, da ma koliko ponekad bili različiti, prevaziđemo svaku razliku i budemo blizu jedni drugima. Da budemo otvoreni jedni za druge, da možemo da slušamo i čujemo jedni druge, da razumijemo da smo jedni drugima neophodni i pored svih razlika i međusobnih suprotnosti”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naglasio da, kada čovjek ima u sebi takav mir, onda on može uroditi i mirom na širem planu i kontekst.

“Mir u sebi i oko sebe i na širem planu se ne može postići ako sejemo iz sebe nemir, ako investiramo nemir”, rekao je patrijarh Porfirije koji je u porti ovog manastira danas dočekao Srbe iz Goraždevca i njihovoj djeci uručio darove.

Njegova svetost je poručio da nemir nikada ne može proizvesti mir, ma koliko ponekad neko pokušavao sijući nemir nasilno postići mir.

Patrijarh srpski ukazao je na to da mir nikada nije rezultat isključivo i samo sopstvenih napora i podviga, već je on duhovna vrijednost i kategorija.

“Zato je važno da razumijemo, da prihvatimo, da usvojimo Boga koji se rađa u ljudskom tijelu, dolazi među nas. Kada to postavimo kao temelj, prije ili kasnije Bog će dati da imamo mir u sebi, u svojim porodicama, sa komšijama, u svom narodu, a onda ćemo biti snažni i spremni da budemo u miru i sa drugima i drugačijima”, rekao je patrijarh Porfirije.

Trećeg dana boravka na Kosovu i Metohiji, patrijarh srpski posjetio je i manastir Visoki Dečani gdje su ga dočekali iguman manastira otac Sava i Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije.

(Foto: SPC)

Izvor: ATV