Istoričar Raković o incidentima u Zenici i Konjicu

11.01.2024. - Aktuelno

Paljenje zastave Srpske, na Dan Republike u Zenici i Konjicu nije nikakav šok, ali ne treba da očekujemo da će bilo ko preuzeti odgovornost za isti, rekao je istoričar Aleksandar Raković iz Beograda.

Responsive image

Ovakvi incidenti nisu iznenađenje. Ne treba da očekujemo ikakve akcije da će biti sprovedene sa njihove strane ističe Raković. Kako on dodaje, u Srpskoj postoji veći prag tolerancije, u odnosu na FBiH, te želja za saživotom.

“Oni imaju pravo na svoj stav, ali nemaju pravo da ugrožavaju postojanje drugog naroda, odnosno srpskog naroda. Ukoliko ne bude osuda iz političkog Sarajeva, a neće biti, treba da očekujemo samo još gore akte”, navodi Raković. Raković ističe da paljenje zastave Srpske zapravo predstavlja njihovu nemoć, ali da ono što FBiH ne shvata, jeste da ovakvi događaji ujedinjuju srpski narod.

“Ovo homogenizuje srpski narod, narod koji je već okupljen oko Republike Srpske, a ovakvi događaji još više privlače srpski narod jedne oko drugih”, rekao je Raković. Јoš jednom je ponovio, da je bilo i gorih incidenata, za koje niko nije preuzeo odgovornost, piše RTRS.

“Sjetite se samo događaja u Potočarima, kada je “kamenovan”, predsjednik, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić”, poručio je.

Izvor:RTRS