Otkrio šta treba uraditi sa jajetom od prošle godine (Foto)

03.05.2024. - Aktuelno

Na Veliki petak običaj i vjera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće biti greška ako se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu. Takođe, mnoge muči pitanje šta treba raditi sa jajetom od prošle godine, tzv. čuvarkućom?

Otac Predrag Popović oglasio se na svom Instagram profilu gdje redovno dijeli savjete hrišćanima, ali i svima ostalima.

“Dosta nepotrebne polemike oko farbanja jaja. Kao i oko mnogo čega drugog. Ko zaista osjeti suštinu praznika, i Božića i Vaskrsa, a i krsne slave, taj se neće buniti. Djeca da nam budu uzor. Oni to prihvataju srcem svojim i raduju se, dok mudri samo ispituju da li ima toga u Bibliji”, započeo je on, a zatim se osvrnuo na farbanje jaja.

“Nema ništa lošeg u farbanju jaja , ali samo ako shvatamo suštinu toga. Ako znamo ko je Hristos, zašto je postao čovjek, zašto je stradao i zašto je Vaskrsao – onda nam to farbanje neće biti nikakav grijeh već jedan od simbola tog saznanja, ali i načina života. Kao što je i golub simbol Duha Svetoga, duga i maslinova grančica simbol mira, srce simbol ljubavi, krst simbol stradanja, slavski kolač i badnjak simbol Gospoda koji se nas radi sječe i lomi i dijeli itd. Ali ako poštujemo običaje bez ikakvog smisla i saznanja o tome šta predstavljaju, onda nam je i to na osudu, jer to nije izraz vjere već običan folklor na nivou sujeverja”, nastavio je dalje.

“Što se tiče jajeta koje se u narodu zove čuvarkuća koje je u stvari prirodna ikona Bijelog anđela, koji ukazuje na prazan grob i Hristovo Vaskrsenja, dakle, staro jaje se zakopa u dvorište, vrlo često pod neko drvo ili u saksiju ako neko živi u stanu. Tako priroda ide prirodi, a mi novim započinjemo novi godišnji krug koji se cijeli svodi na iščekivanje Vaskrsenje Hristovog ili i nas i cjelokupne prirode”, detaljno je objasnio dilemu mnogih Srba.

Otac Predrag Popović je takođe napomenuo u komentarima da čuvarkuću nikako ne treba bacati u vodu, (obližnju rijeku, jezero ili potok) kako neki vjeruju, jer smatraju da bi voda na taj način odnijela svako zlo.

Izvor: Srpska info / Foto:  RTS BEOGRADSKA HRONIKA JUTARNJI PROGRAM/YOUTUBE/SCREENSHOT