Ovo su imena uhapšenih u akciji “Golden”

27.12.2022. - Aktuelno
Šest osoba uhapšeno je u akciji “Golden” zbog sumnje da su se bavili švercom narkoticima i oružjem, a terete ih i za pranje novca, potvrdili su u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) ne otkrivajući imena.

Glas Srpske” saznaje da je akcija usmjerena ka kriminalnoj grupi Zlatana Ćuka iz Bijeljine, koji se već duže vrijeme nalazi u bjekstvu. Prema nezvaničnim informacijama, u akciji su uhapšeni Savo Nešković, Siniša Perić, Željko i Dalibor Simić, Radan Dotlić, te još jedna osoba.

Kako su rekli u SIPA tokom akcije pretreseno je 14 lokacija na području Ugljevika i Bijeljine te zaplijenjena dva vozila i računarska oprema i dokumentacija.

“Akciju su sproveli policijski službenici SIPA, zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske. Navedene aktivnosti sprovode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašćeni promet opojnih droga, neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i pranje novca”, saopštila je SIPA.

Pojašnjava se da su pretresi i privremeno oduzimanje dokumentacije obavljeni  po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta i MUP-a Kantona Sarajevo.

“Tokom rada po predmetu, SIPA je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i policijom Njemačke, Evropolom i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH”, navodi se u saopštenju SIPA.

Iz Tužilaštva BiH  prethodno je saopšteno da je riječ o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifrovanjem “Skaj” i “Anom” aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih.

“Nakon privođenja, osumnjičeni će u zakonskom roku od 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, prijedlogu pritvora ili mjera zabrane i daljim istražnim radnjama u predmetu”, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Zlatan Ćuk koji je na meti akcije, poznat je policiji i važi za osobu blisku kriminalnom “Škaljarskom klanu”. Njegovo ime pominje se u optužnici protiv organizovane kriminalne grupe Dalibora Railića, osumnjičene za trgovinu drogom i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Prema  toj optužnici, Railić je od Ćuka nabavljao određenu količinu droge što je otkriveno dekripcijom njihovih “Skaj” komunikacija.

Ime Ćuka u javnosti je pominjano i u predmetu protiv Darka Eleza, koji je bio pod istragom zbog sumnje da je planirao Ćukovu likvidaciju.

Đuk  je postao poznat po “kokainskoj žurci” kada je, tokom pandemije korona virusa i potpunog lokdauna uhapšen u vikendici u Suvom Polju kod Bijeljine zajedno sa starletom Tijanom Maksimović zvanom Tijana Ajfon i još 14 osoba. Bio je učesnik oružanog napada na kafe bar “Fićo” u Bijeljini, koji se dogodio u maju 2009. godine. Tada su od rikošeta iz automatske puške ranjeni Goran Erak, Jasko Šabić i Edin Hamidović. Zbog sumnje da je učestvovao u napadu istu noć uhapšen je Dražen Blagojević, dok je Ćuk mjesec bio u bjekstvu.

Izvor/Foto:Glassrpske