Zemljotres pogodio Tursku

30.03.2024. - Aktuelno

Zemljotres jačine 4,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je noćas Tursku. Predsjedništvo za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama saopštilo je da je epicentar bio u gradu Еlaziga, piše “dunya”.

Poslije zemljotresa, koji se osjetio i u okolnim pokrajinama, nizale su se izjave jedna za drugom.

AFAD je saopštio da nema negativne situacije i da se studije na terenu nastavljaju. Prof. dr Naci Gorur i Okan Tuisuz dali su izjave nakon zemljotresa.

Gorur je rekao: “Ne očekujem veliki zemljotres.”

Prema informacijama na sajtu Predsjedništva za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), utvrđeno je da se zemljotres jačine 4,7 stepeni Rihterove skale, čiji je epicentar bio u centru Еlaziga, dogodio na dubini od 13,83 kilometra. Zemljotres se osjetio u provincijama Bingol, Tunčeli, Malatija, Dijarbakir i Batman.

Ljudi su ustrčali na ulice.

U postu objavljenom na nalogu Predsjedništva AFAD-a na društvenim mrežama, navedeno je sljedeće:

“Za sada nema negativne situacije nakon zemljotresa jačine 4,7 stepeni Rihterove skale koji se dogodio u 03.25 u provinciji Еlazig. Skeniranje terena se nastavlja. Želimo našim pogođenim građanima brz oporavak.”

“Od 3.45, poslije zemljotresa, nije podnijet izvještaj o šteti na telefonske linije AFAD 112 u našem gradu. Sve naše jedinice pažljivo prate posledice zemljotresa u našem gradu”, rekao je guverner Еlaziga.

U međuvremenu, neki građani su viđeni kako izlaze iz svojih domova nakon zemljotresa.

Geolog prof. dr Okan Tuisuz je u direktnom prenosu NTV-a ocijenio zemljotres koji se dogodio u Еlazigu.

“To je region unutar područja udarca zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale koji se dogodio 24. januara 2020. godine. Moguće ga je smatrati naknadnim potresom”, rekao je Tuisuz.

Izvor: ATV