Okružni privredni sud Bijeljina: Predloženo otvaranje stečaja za Pavlovićev “Aqua city” | Bijeljina.com

Okružni privredni sud Bijeljina: Predloženo otvaranje stečaja za Pavlovićev “Aqua city”

22.09.2022.

 U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je usvojen izvještaj privremenog stečajnog upravnika Aleksandra Vićanovića  koji je predložio pokretanje stečajnog postupka u preduzeću “Aqua city”, na prijedlog fočanskog “Pavgorda”, od petog jula ove godine. Privremeni stečajni upravnik je predložio da sud otvori stečaj nad ovim preduzećem, jer su ispunjeni zakonom predviđeni uslovi za otvaranje stečaja. Sud će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Kao što je javnost ranije obaviještena, fočanski “Pavgord” je u zahtjevu za pokretanje stečaja nad preduzećem “Aqua City” naveo da je 2019. godine otkupio potraživanja Bobar banke od “Aqua City”, ali da ih do danas nije uspio naplatiti.

 

Podsjećamo, preduzeće “Aqua City”, čiji je vlasnik bio Slobodan Pavlović, koji je krajem prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Americi, zadužilo se sa pet miliona KM kod Bobar banke za projekat izgradnje vodenog parka. Preduzeće kredit nije vratilo, a banka je dug od 4,6 miliona KM prodala za 4,2 miliona KM Gordanu Pavloviću i njegovom preduzeću “Pavgord”. Potraživanja koja je “Pavgord” kupio obezbijeđena su hipotekom na imovinu preduzeća “Aqua City” koje je vještak građevinske struke procijenio na 14 miliona KM.

 Na današnjem ročištu privremeni stečajni upravnik Aleksandar Vićanović u svom izvještaju naveo je da je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u preduzeću “Aqua City” potpuno opravdan, jer su računi preduzeća blokirani duže od 60 dana i preduzeće je platežno nesposobno. Privremeni stečajni upravnik je naveo da stečajni dužnik raspolaže imovinom koja je dovoljna za pokriće troškova vođenja stečajnog psotupka.

U svom izvještaju Vićanović je naveo da je uvidom u završne finansijske izvještaje Društva za 2020. godinu utvrdio da ukupne obaveze iznose 17.015.744 KM. Kratkoročne obaveze iznose 7.900.580 KM, obaveze prema dobavljačima 2.180.363 KM, druge obaveze iznose 514.217 KM. Dugoročne obaveze, u iznosu od 6.420.584 KM, u potpunosti se odnose na dugoročne kredite.

“Na dan 31.12.2020. godine tekuće obaveze Društva bile su za oko deset miliona veće od tekuće imovine. Imovina Društva na dan 31. decembra 2020. godine iskazana je na iznos od 25.805.860 KM, a u pitanju je zemljište, postrojenja i oprema za investiciju koja nije završena”, naveo je u svom izvještaju Vićanović, izrazivši sumnju u realnost procjene vrijednosti zemljišta (8.788.152 KM) i investicije u toku (16.711.611 KM), zbog protoka vremena i neminovnog zastarijevanja ugrađene i nabavljene opreme, odnosno nemogućnosti njihove utrživosti.

Bijeljina.com/Foto:Akta.ba, Bijeljina.com