Oglasila se hrvatska policija o pljački kuće sveštenika iz Banjaluke

21.02.2024. - Aktuelno

Pripadnici Policijske postaje Bjelovar sprovode intenzivna kriminalistička istraživanja nakon pljačke parohijskog doma u kojem u Bjelovaru sa porodicom živi Stefan Maksimović, sveštenik iz Banjaluke, kao i nakon ucrtavanja ustaških obilježja i znakova na ulazu Pravoslavne crkve svete Trojice u ovom gradu.

Responsive image

“Policijski službenici Policijske postaje Bjelovar u oba ova događaja za koje ste postavili upit provode intenzivna kriminalistička istraživanja. Budući da je postupanje tijekom izvida tajno nismo u mogućnosti iznositi tijek i dinamiku provođenja ovih kriminalističkih istraživanja”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Tvrde i da sveštenik nije zatražio policijsku zaštitu niti su u bilo kojem trenutku bili ispunjeni zakonski uslovi da bi policijska zaštita njega i njegove porodice bila potrebna.

Podsjetimo, parohijski dom u kojem u Bjelovaru živi sveštenik Maksimović sa porodicom opljačkan je 17. februara. Lopov ili više njih su ušli u kuću, isprevrtali im stvari i uzeli veću količinu novca, kao i sav nakit njihovog djeteta.

“Ovaj nemio događaj desio se samo dva mjeseca nakon što je hram uzurpiran ustaškim i nacističkim simbolima. Iz tih razloga se više u ovom gradu ne osjećamo sigurno, niti dobrodošlo, iako smo mi kao pojedinci pružili ljubav i gostoprimstvo svakom našem sugrađaninu”, saopštila je porodica Maksimović.

Kako dodaju, bjelovarska policija koja nije riješila slučaj povodom ispisivanja grafita na hramu sv. Trojice u Bjelovaru, obaviještena je i o ovom slučaju.

“Izvršen je kriminalistički uviđaj i ovaj put, iako malo optimistični očekujemo konkretne korake”, navela je porodica Maksimović.

Na ulazu Pravoslavne crkve svete Trojice u Bjelovaru 21. decembra 2023. su osvanula ustaška obilježja i znakovi.

Izvor: Nezavisne