Najtopliji oktobar od 1966. godine

01.11.2023. - Aktuelno

U cijelom regionu oktobar je bio veoma topao, a u Republici Srpskoj u većini mjesta oboren je rekord iz davne 1966. godine, i to za nešto više od jednog stepena Celzijusovog, rekla je Srni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

Vrijeme

Đorđevićeva je navela da je srednja temperatura vazduha tokom cijelog mjeseca bila od 2,5 do 4,5 stepeni viša u odnosu na prosjek.

“Koliko je bilo toplo može se videti na primjeru Banjaluke gdje je oktobar bio za 1,7 stepen topliji od prethodno najtoplijeg oktobra iz 1966. godine, a srednja temperatura u mjesecu odgovarala je prosečnoj temperaturi za septembar”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je istakla da je u Banjaluci 20. oktobar bio najtopliji oktobarski dan od 1961. godine.

“Srednja temperatura iznosila je 26,4 stepena, što je čak 15 stepeni toplije od prosjeka za ovo doba godine. Bilo je čak 16 ljetnjih dana u oktobru sa temperaturom višom od 25 stepeni, a zabilježen je čak i jedan tropski dan kada je maksimalna dnevna temperatura premašila 30 stepeni Celzijusovih”, navela je Đorđevićeva.

Ona je dodala da je oktobar ove godine imao i najvišu srednju maksimalnu temperaturu koja je iznosila čak 24,3 stepena Celzijusova.

“Najviša temperatura izmjerena u oktobru u Banjaluci nije oborena, jer je 2006. godine izmereno 30,9 stepeni, a ove godine najviša maksimalna temperatura ovom gradu bila je 3. oktobra i iznosila je 30,2 stepena Celzijusova”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je naglasila da iako nije bila oborena apsolutna maksimalna temperatura za oktobar, on ipak ostaje kao najtopliji od kada postoje mjerenja.

Đorđevićeva je pojasnila da je toplije vrijeme izazvalo izraženo jugozapadno strujanje, što je dovelo do porasta temperature usljed priliva toplog vazduha sa sjevera Afrike i takva situacija se zadržala sve do posljednjeg dana oktobra, a po svemu sudeći će se nastaviti.

Izvor: Agencije