Mali broj onkologa u BiH, a terapije skupe

17.11.2023. - Aktuelno

Nedovoljan broj onkologa, nedostatak lijekova, skupe terapije, kao i potreba za psihosocijalnom podrškom onkološkim pacijentima kojih je svake godine sve više, a njihova dob niža, dio je problema o kojima je večeras razgovarano na sastanku udruženja žena oboljelih od raka grada Doboja i federalne opštine Maglaj, koji je večeras održan u Doboju.

onkologija

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih i liječenih od malignih bolesti “Budimo zajedno” iz Doboja Daniela Narić rekla je da je cilj večerašnjeg sastanka pružanje podrške, razmjena iskustava i preciziranje zajedničkog djelovanja ova dva udruženja.

Narićeva je navela da kao jedino udruženje ovog tipa u Doboju rade od decembra prošle godine, trenutno imaju 60 aktivnih članova, te djeluju savjetodavno i organizuju odgovarajuće stručne radionica na kojima ljekari dobojskog Doma zdravlja i drugi stručnjaci pomažu da se onkološki pacijenti lakše bore sa ovom opakom bolešću.

Ona je najavila da će Udruženje u saradnji sa Razvojnim programom UN u decembru organizovati donatorsko veče kako bi se obezbijedila neophodna finansijska podrška.

Predsjednik Udruženja žena oboljelih od tumora dojke i drugih malignih oboljenja “Snaga žene” iz federalne opštine Maglaj Bahra Mujkić Bradarić ukazala na veliki broj oboljelih pacijenata i listu čekanja, nedostatak lijekova i adekvatne prostorije tokom tretmana hemoterapije i finansijske podrške.

Prema njenim riječima, maglajsko udruženje ima 30 članova, ali je broj oboljelih daleko veći s obzirom da mnogi kriju ili se stide svog oboljenja.

Rukovodilac Centra za zaštitu mentalnog zdravlja dobojskog Doma zdravlja Dejana Cocić Hadžiibrahimović ukazala je na značaj rane psihosocijalne podrške oboljelim i to već u prvoj fazi šoka kada se pacijentu ukaže na dijagnozu.

“Vrlo je važno biti psihički jak kada su u pitanju ove bolesti, ali i podrška šire zajednice. Ne možete vi sebe da stisnete na dugme i reći “e super”, ja sada imam spoznaju da sam obolio od neke maligne bolesti, zatim stisnem dugme i ja sam jak”, rekla je Hadžiibrahimovićeva i istakla da je to proces u fazama.

Večerašnji sastanak podržala je Misija OEBS-a u BiH.

Izvor: Bl portal