Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja

24.09.2023. - Aktuelno

Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu je svjedočenje da nismo samo tijelo, da nismo biološka, nego smo duhovna bića – naveo je patrijarh srpski Porfirije u besjedi vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu u Mostaru.

Naveo je da je radostan jer je sa vjernicima zajedno u Mostaru, i to u hramu u kojoj je jedan srpski partijarh služio liturgiju prvu nakon 90 godina, prenosi RTRS.

“Najveći pad svih nas koji su živjeli u Mostaru je kada su rušene svetinje, mjesta na kome smo pozvani da se molimo Bogu. Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje i kada se obnavljaju svetinje. Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno”, rekao je patrijarh srpski.

Nakon liturgije biće održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice, koji je potpuno uništen 1992. godine.

Patrijarh Porfirije, koji je u Mostar došao povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama, juče je posjetio i manastir Žitomislić i Prebilovce.

Poručio je da je veliki blagoslov da se dođe u Hercegovinu, zemlju Svetog Save i da se tu moli Bogu sa braćom Srbima za mir u porodicama, u narodu i među svim ljudima.

Izvor: Bl portal