Broj oboljelih od tuberkuloze u Srpskoj u značajnom padu

23.03.2024. - Aktuelno

U posljednjih deset godina broj slučajeva oboljelih od tuberkuloze u Srpskoj u velikom je padu upravo zbog prosvećenosti ljudi ali i zbog bolje dijagnostike u zdravstvenom sistemu, rekao je za “Nezavisne novine” Mladen Duronjić, načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske i nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze Srpske, povodom 24. marta Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TBC).

“To je bolest koje je iz godine u godinu sve manje, a broj oboljelih slučajeva je manji kako kod nas, tako i u državama regiona i svijeta, dok su oblici tuberkuloze uglavnom blaži”, kazao je Duronjić.

Ističe, da se ove godine Svjetski dan tuberkoloze spovodi pod motom “Da! Mi možemo da okončamo tuberkolozu”, te dodaje da je Svjetska zdravstvena organizacija postavila za cilj da ovu bolest do 2030. godine iskorijeni, što kako kaže Duronjić nije realno.

“Upravo zbog različitih situacija u svjetskim regionima, jer su pojedini mnogo opterećeni ovom bolešću”, kazao je Duronjić.

Kako je rekao prije deset godina na godišnjem nivou broj novooboljelih u Srpskoj je bio 830, a sada je to 129, koliko je bilo u prošloj godini.

“Prošle godine u Klinici za plućne bolesti UKC RS liječeno je 37 osoba oboljelih od ove bolesti, dok oboljele djece nije bilo”, kazao je Duronjić i dodaje da među djecom unazad nekoliko godina nema prijavljenih slučajeva, te kako kaže to ako se desi to su djeca iz kontakta s nekim od ukućana koji je bolovao od ove bolesti.

“Za prva tri mjeseca ove godine kod nas na klinici liječeno je šest novooboljelih od tuberkoloze”, pojasnio je Duronjić i dodao je da su rijetki slučajevi oboljelih koji su otporni na lijekove, takozvane rezistentne tuberkuloze.

Ističe da je, starosna dob oboljelih od tuberkuloze preko 60 godina.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi jačanja napora u pravcu okončanja globalne epidemije.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske kazali su da osiguranici koji su oboljeli od tuberkuloze oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge i prava koja spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje, što znači da njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti snosi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Oboljelim od tuberkuloze u Republici Srpskoj dostupni su najefikasniji lijekovi –antituberkulotici, kako u bolnicama, tako i u apotekama, a u potpunosti ih finansira FZO RS”, rekli su iz Fonda.

Dodaju da se radi o terapijama koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje u liječenju tuberkuloze, te kako kažu u pitanju su dvokomponentni, trokomponentni i četvorokomponentni lijekovi.

“Pored navedenih, oboljelima su dostupni i drugi lijekovi na našim listama, poput lijekova za liječenje multirezistentne tuberkuloze i druge. Pored lijekova, FZO RS finansira u cijelosti i dijagnostiku, liječenje i druge usluge zdravstvene zaštite koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje za osiguranike oboljele od tuberkuloze, jer su oni oslobođeni plaćanja participacije”, pojasnili su iz FZO RS.

Dodali su da Republika Srpska prati svjetske smjernice u liječenju i prevenciji ovog zaraznog oboljenja.

Osim toga, izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu u januaru 2020. godine, oboljeli od tuberkuloze se na zdravstveno osiguranje mogu prijaviti po osnovu svoje bolesti, ukoliko nemaju nijednu drugu mogućnost.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dajana Vujatović