Osamnaest godina od smrti 13. zvjezdice

08.02.2024. - Aktuelno

Slađana Kobas, jedina preživjela beba iz banjalučkog porodilišta 1992. godine, kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se iz Srbije dopremi kiseonik za inkubatore umrlo 12 novorođenčadi, preminula je 9. februara 2006. godine.

Responsive image

Slađana je bila 13. zvjezdica među banjalučkim prijevremeno rođenim bebama.

Ostalih 12 banjalučkih beba umirale su tokom proljeća 1992. godine, jer su saobraćajne veze Republike Srpske i SR Jugoslavije presjekle hrvatske i muslimanske ratne jedinice, a zapadni djelovi Srpske i Republike Srpske Krajine našli su se u okruženju. Dvije bebe su preživjele Slađana Kobas i Marko Medaković, ali su imali otežan razvoj.

Tako je Slađana Kobas umrla 9. februara 2006. godine u Prijedoru, gdje je i sahranjena.

Upravo taj nedostatak kiseonika i umiranje beba navelo je komandu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske da izvede akciju pod nazivom “Koridor 92”, koja je uspješno okončana 26. juna 1992. godine, pa je poslije skoro dva mjeseca konačno uspostavljena veza sa Srbijom, prenosi Info Prijedor.

Sedam dana nakon smrti posljednje bebe, Vojska Republike Srpske zajedno sa jedinicama Srpske vojske Krajine uspostavlja koridor sa Srbijom, kojim se od tada kiseonik redovno mogao dostavljati.

Izvor: Glas srpske