Hoteli u Srpskoj bukirani do septembra

25.03.2024. - Aktuelno

Proljeće i ljeto su period kada se turisti najviše odlučuju za obilazak prirodnih ljepota Republike Srpske, koja je, između ostalog, poznata i po brojnim manifestacijama i koncertima, a ako se dan po jutru poznaje pred hotelijerima i drugim radnicima u turizmu je obećavajuća sezona.

U prva dva mjeseca ove godine, tvrde hotelijeri, zabilježen je veliki interes, prvenstveno stranih gostiju za turističke atrakcije širom Srpske, a kako tek počinje sezona festivala i zabavnih manifestacija, očekuje se nastavak rasta turističke privrede.

Direktor Turističke organizacije RS Miodrag Lončarević kazao je za “Glas Srpske” da posjećenost svake godine obara rekorde.

“Iako nam zima protekle sezone nije bila naklonjena, u prva dva i po mjeseca, Srpska je zabilježila za osam odsto više dolazaka i noćenja u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Lončarević i dodao da je u svemu ovome veliku ulogu odigrala promocija domaćih turističkih sadržaja u inostranstvu.

To je, kaže, rezultiralo da prvi put Srpska bilježi veći broj dolazaka, odnosno noćenja stranih turista nego domaćih. 

Da će uspjeh biti još veći potvrđuje i činjenica da su gotovo svi trebinjski hoteli već bukirani do polovine septembra, a u posljednje vrijeme im, kažu zaposleni, najviše dolaze Kinezi. Svega nekoliko slobodnih soba u tamošnjem hotelu “SL Industri” ostalo je, tvrde na recepciji, do polovine aprila, nakon čega je sve popunjeno.

“Najviše nam dolaze grupe koje kod nas ostaju noć-dvije nakon čega idu dalje. Uglavnom su to, osim ekskurzija iz Srbije, gosti iz Grčke, Turske i Španije”, kazao je recepcioner Aleksandar Vučković.

Ništa manje nadolazećoj sezoni ne raduju se ni u hotelu “Platani”.

“Pokoju slobodnu sobu još imamo u maju, junu i julu, ali i to je pitanje dana kada će neko rezervisati, dok se za avgust već traži mjesto više. Ova godina je mnogo bolje počela u odnosu na prošlu, tako da smo sigurni da u narednom periodu obaramo sve rekorde”, kazao je recepcioner Irinej Đurić.

Dodao je da su putem agencije počele i rezervacije smještaja i za iduću godinu.

“Ove godine najviše turista nam dolazi sa istoka, prvenstveno Kineza, a očekujemo i nešto više posjetilaca iz Norveške i Španije”, rekao je Đurić.

Zadovoljno trljaju ruke i hotelijeri u Višegradu, gdje nova turistička sezona počinje u aprilu, pred Vaskrs i praznik rada.

“Očekujemo veoma uspješnu sezonu jer je februar bio odličan, za razliku od prethodnih godina”, kazala je glavni recepcioner u hotelu “Višegrad” Tijana Radić i istakla da već sad imaju rezervacija za narednu godinu.

Najčešći gosti su im, pored turista sa druge strane Drine, Danci i Bugari, ali nije ni rijetkost sresti i grupe Kineza, koji najčešće svraćaju da isprobaju specijalitete višegradske kuhinje.

Samostalni stručni saradnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo kazao je da mnogobrojni festivali i događaji, koje grad na Vrbasu organizuje tokom cijele godine, doprinosi da broj turista raste iz dana u dan, a posebno u sezoni godišnjih odmora i praznika.

Vaučeri

Tijana Radić istakla je da se po ukidanju turističkih vaučera u hotelu “Višegrad” smanjio broj domaćih gostiju.

“Mnogo više gostiju iz Srpske imali smo dok su bili aktuelni turistički vaučeri. Zbog toga bi svima mnogo značilo kada bi se oni vratili, jer su domaćem stanovništvu pružili priliku da proputuju”, kazala je Radićeva. 

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Bajić