Proširena lista lijekova koji se izdaju na recept u RS

14.01.2024. - Aktuelno

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO) od sutra, 15. januara, u apotekama na recept će biti dostupne nove terapije i to za hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, ulcerozni kolitis i hemofiliju, a uvode se i dvije nove farmaceutske usluge.

Responsive image

“Riječ je o efikasnim terapijama zahvaljujući kojima se smanjuje potreba za hospitalizacijama pacijenata. Takođe, na Listu A su uvršteni i rekombinovani faktori koagulacije (”moroktokog alfa” i ”simoktokog alfa”) koje koriste oboljeli od hemofilije. Naime, ovi lijekovi su od ranije dostupni oboljelima, ali samo u UKC-u RS, jer se nalaze u Programu lijekova i nabavlja ih Fond putem javnih nabavki. Kako bi se olakšalo oboljelima, naročito iz drugih krajeva Srpske, da ne moraju da dolaze u UKC RS samo radi terapije, uvrštavanjem ovih lijekova i na Listu lijekova koji se izdaju na recept, oni će ubuduće biti dostupni oboljelima od hemofilije i u apotekama”, saopšteno je iz FZO.

Na ovaj način biće olakšana dostupnost terapija pacijentima.

Na Listu B uvršten je lijek ”zofenopril” za hipertenziju, koji doprinosi boljoj kontroli pacijenata, što dugoročno rezultira smanjenjem razvoja komplikacija. Ovaj lijek pruža dodatnu zaštitu srca i krvnih sudova.

“Napominjemo da za lijekove sa Liste B sva osigurana lica učestvuju u troškovima u iznosu od 50% cijene lijeka i niko nije oslobođen plaćanja. Za referentne lijekove sa Liste A FZO RS u potpunosti snosi troškove za osiguranike koji su oslobođeni plaćanja participacije, dok ostali plaćaju participaciju u iznosu od 10% cijene lijeka”, podsjećaju u FZO RS.Kada je riječ o farmaceutskim uslugama, od 15. januara Fond će za osigurana lica finansirati dvije nove usluge u apotekama i to farmaceutsku uslugu izrade podijeljenih praškova i uslugu izrade sirupa. Ove usluge su uvedene jer doze i oblici pojedinih lijekova nisu prilagođeni dječijem uzrastu, te djeca ne mogu da ih koriste.

“Naime, mnogi lijekovi koji se nalaze na našim listama dostupni su samo u obliku čvrstih farmaceutskih oblika koje mlađa djeca ne mogu da progutaju, a i doze nisu prilagođene za djecu. Iz tog razloga, FZO će početi finansirati pomenute usluge magistralne izrade lijekova u vidu praškova ili sirupa, a kako bi se djeci obezbijedile potrebne propisane terapije. Ovim proširenjem Liste lijekova FZO RS je nastavio praksu da se početkom svake godine uvode novi lijekovi na recept, kako bi se građanima povećala dostupnost terapija koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno kako bi osiguranici što manje novca izdvajali za lijekove i kako bismo unapređivali zdravstvenu zaštitu naših osiguranika”, zaključuju u saopštenju.

Izvor: Mondo