Kuda se kretao Mandić?

06.02.2024. - Aktuelno

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ne može utvrditi kuda se kretao optuženi Dalibor Mandić (37) nakon svirepog ubistva Ariela Bogdanovića (28), počinjenog u decembru 2022. godine u Banjaluci.

Responsive image

Predsjednik sudskog vijeća Okružnog suda Banjaluka Dragan Uletilović tražio je da se danas u sudnici prikažu snimci nadzornih kamera koje su kritične večeri snimile Mandića i utvrdi ruta njegovog kretanja, ali su u tužilaštvu istakli da se to ne može učiniti.

”Radi se o snimcima koji traju 24 časa i naš službenik za informaciono – komunikacione tehnologije to ne može utvrditi. Sa tim je saglasan i v.d. glavnog okružnog javnog tužioca (Sead Žerić). Tužilaštvo je ranije, u naredbi za vještačenje, od stručne osobe Uprave za policijsku podršku MUP-a Republike Srpske Jelene Ilić tražilo da se utvrdi ruta kretanja optuženog i dobili smo odgovor da se to ne može utvrditi”, rekla je tužilac Tanja Mrđa.

Predsjednik sudskog vijeća zatražio je da se na nastavku suđenja ponovo saslušaju pojedini vještaci ”radi pojašnjenja određenih pojedinosti i otklanjanja određenih nedoumica”.

Ponovo će svjedočiti stručne osobe MUP-a RS Jelena Ilić (vještačila nadzorne snimke) i Miroslav Ćurković (vještačio mobilne telefone), te biolog Božana Ilić.

Кao materijalni dokazi pred sudom su izvedeni Mandićevi ljekarski nalazi i kartoni, u kojima se navodi da on nikada nije liječen na Кlinici za psihijatriju UКC Republike Srpse, ni Centru za zaštitu mentalnog zdravlja ili Psihijatriji dobojske bolnice.

Suđenje je nakon toga prekinuto i nastaviće se 21. februara.

Ubistvo je počinjeno 2. decembra 2022. godine. Mandić je optužen da je oko 19.35 sati u ulici Bulevar srpske vojske u banjalučkom naselju Borik, pratio Bogdanovića u namjeri da ga ubije. Prema navodima iz optužnice, u blizini studentskog centra „Kampus“ ubo ga je nožem, nakon čega je žrtva počela da bježi.

Stiže ga kod obližnje benzinske pumpe gdje je Bogdanović pao na asfaltnu podlogu, a dok je ležao ubo ga je još najmanje osam puta i pobjegao.

Motiv nije jasno preciziran. Na jednom od prethodnih ročište neuropsihijatar Mirko Nikolić je izjavio da je optuženi imao izraženu ljubomoru prema Arielu Bogdanoviću i doživljavao ga kao “nerješivu prijetnju za svoj život”, a da se ovo ubistvo može pripisati zločinu iz strasti.

Izvor: Mondo / Foto: Brankica Arsenić