Zdravstveno stanje Ratka Mladića veoma teško

05.11.2023. - Aktuelno

Zdravstveno stanje Ratka Mladića je veoma teško i treba preduzeti hitne mjere kako bi mu se pomoglo, rekao je njegov sin Darko Mladić.

136.jpeg

“Dva od tri ljekara koje smo tražili su ga obišli i izvještaji su dostavljeni u Haški tribunal, kao i zahtjevi. Očekujemo u drugoj polovini ovog mjeseca da ga još jedan ljekar pregleda. Liječenje koje tamo ima je ispod optimalnog”, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da je njegov otac zabrinut zbog globalnih dešavanja, ali i situacijom na prostorima Balkana, posebno Republici Srpskoj i Srbiji.

Mladić je za poteze Kristijana Šmita rekao da je Poveljom UN eksplicitno zabranjeno miješanje u unutrašnje poslove zemalja, bez obzira da li neko ima ili nema mandat visokog predstavnika.

“Dakle, posebnim članovima je zabranjena neka vrsta tutorstva i ovoga što se pokušava u Republici Srpskoj sa nametanjem zakona. To nije počelo od Šmita, samo je nažalost sada eskaliralo”, pojasnio je Mladić za ATV.

On smatra da nijedan visoki predstavnik nije imao pravo da premošćuje volju naroda, da nameće zakone.

“Potezi kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci idu u prvacu eskalacije. Nama se istorija ponovila devedestih kao tragedija, sada se ponavlja kao farsa”, smatra Darko Mladić.

On je naveo da su sankcije pravno, diplomatsko i ekonomsko nasilje nad Republikom Srpskom koje traje u kontinuitetu da bi se ona razvlastila od prava koja joj pripadaju Dejtonskim sporazumom.

Kada je riječ o američkim sankcijama rukovodstvu Republike Srpske i procesu koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske, Mladić je rekao da je to samo još jedan od instrumenata koji se ponavljaju kao nekakva farsa.

“Imamo problem što u jednoj složenoj državi kao BiH postoje nerealni apetiti jednog dijela BiH, zbog toga što dobijaju podršku sa strane i odvlače nas od normalnog rješenja za suživot koje je tako skupo plaćeno”, rekao je Mladić.

Govoreći o zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se arhivska građa Haškog tribunala prebaci u Sarajevo, Mladić je naveo da bi ona trebalo da se vrati tamo odakle i potiče, da nema potrebe da se centralizuje, već da bude dostupna svima.

Izvor: Bl portal