Borisav Petrović policijsku uniformu nakon posla mijenja pčelarskom

04.11.2023. - Aktuelno

Službenu policijsku uniformu nakon radnog vremena mladi policajac Borisav Petrović zamijeni pčelarskom odjećom, a za svoj kvalitetni med već godinama unazad osvaja priznanja.

Borisav Petrović

Tako je i na nedavno održanom Međunarodnom sajmu pčelarstva “Medena” u Tuzli među 60 izlagača iz 15 zemalja svijeta njegov bagremov med nagrađen prvim mjestom i zlatnom medaljom.

Kako za “Nezavisne novine” ističe Borisav, priznanje mu mnogo znači, a tokom ranijih godina ostvario je dosta uspjeha.

“Jedne godine sam dobio čak i veliko specijalno priznanje grada Tuzla kao najmlađi pčelar na sajmu. Mogu istaći i priznanje opštine Bratunac kao najmlađem pčelaru. To je za mene, pored specijalnog priznanja grada Tuzla, jedno od boljih priznanja”, rekao je Petrović, navodeći da svake godine šalje med na analizu, a rezultati uvijek pokazuju dobar kvalitet, što mu je jako važno naročito zbog male djece njegovih prijatelja koja taj med i konzumiraju.

Da su za uspjeh potrebni rad, trud, ali i ljubav potvrđuje i Borisavova priča, jer se ljubav ka pčelama kod mladog Bratunčanina javila sa nepunih deset godina, kada mu je prvu košnicu poklonio komšija.

“U porodici se niko nije bavio pčelarstvom. Mene je pčelarstvo zainteresovalo i bilo mi je simpatično kako to funkcioniše. Komšija je vidio da mene to interesuje, tako mi je sa nepunih deset godina poklonio prvu košnicu i tako je sve počelo”, priča Borisav, dodajući da ta košnica nije izašla iz zime koja je uslijedila, nakon čega mu je komšija poklonio dvije nove košnice.

Borisav ističe da trenutno ima između 40 i 50 košnica i da najviše proizvodi bagremov med, jer je upravo bagrem karakterističan za taj prostor, mada se, kako navodi, može pronaći i livadski med.

Prema njegovim riječima, poslovi policajca i pčelara imaju povezanost.

“Kao u košnici, tako se i kod nas na poslu zna hijerarhija – ko je ko, šta je čiji posao i šta ko radi. Mislim da je to neka veza između ta dva zanimanja”, istakao je on.

Brigu oko pčela vodi sam, mada mu kada je potrebno pomognu i roditelji i prijatelji.

“Imam i učenike kojima sam mentor, pa mi i oni pomognu kako bi naučili raditi oko pčela”, rekao je on, dodajući da je pretapanje voska najteži posao.

“Za mene ništa ostalo nije teško jer je to velika ljubav”, zaključio je Petrović.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Petrović ističe da u vremenu koje dolazi planira proširiti pčelinjak na mnogo veći broj košnica.

“Želim maksimalno adaptirati pradjedovo imanje, da tu bude veliki broj košnica i da uživam u tome kao i do sada”, rekao je on.

Izvor: Nezavisne / Autor: Adnan Selimović / Foto: Mladen Kojić