Ispitivanje svjedoka na suđenju Branislavu Zeljkoviću

29.03.2024. - Aktuelno

Nekoliko časova nakon što nam je stigla ponuda za javnu nabavku, Zora Bilić je došla u kancelariju u kojoj sam imala samo stolicu, i donijela dokumenta koja sam morala da potpišem, dok je ona sve vrijeme stajala iznad mene i tako mi na neki način vršila pritisak.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu rekla Branka Subotić Radivojević svjedok tužilaštva u predmetu “Korona ugovori” u kome se sudi bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislavu Zeljkoviću, kao i još četvorici optuženih.

Subotić-Radivojević je istakla da je vidjela samo prvu stranicu dokumenta gdje su bila imena firmi “Travel for fan” i “Promeding”, te da nije znala šta potpisuje.

“Svaka sljedeća stranica je bila prekrivena i nisam znala o čemu se radi. Sve mi je bilo sumnjivo, jer nisam vidjela potrebu da ja, koja sam skoro deset mjeseci u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, treba da potpisujem dokumenta. Nisam mislila da sam kompetentna”, rekla je Subotić Radivojević.

Istakla je da nije stigla da vidi koja su dokumenta u pitanju i šta potpisuje, ali je znala da, kada stavi svoj potpis, sva odgovornost pada na nju.

“Jedino što sam primijetila je to da je na dokumentima trebalo biti više potpisa, ali je stajao samo moj. Sada ne znam kakvo je stanje”, pojasnio je svjedok tužilaštva u predmetu “Korona ugovori”.

Tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević upitala je svjedoka da li je znala šta je bio predmet javne nabavke, ona je odgovorila da je znala da je riječ o zaštitnoj opremi čija je vrijednost nabavke bila nešto više od dva miliona KM.

Sudu se obratila advokat Jadranka Ivanović koja je konstatovala da se iskaz svjedoka, koji je dala u Upravi za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske razlikuje od onoga što su čuli u sudnici.

Tokom čitanja iskaza, svjedok Subotić Radivojević upala je u riječ Ivanovićevoj rekavši da joj je policajac, koji je uzimao izjavu, sugerisao šta će reći.

“U zapisniku iz policije nisu moje riječi. Bila sam pod stresom i nisam znala da se izrazim tako kako stoji u zapisniku. To su sve pravni termini. Istina, i na tom dokumentu je moj potpis, ali sam brzopleto potpisala, bez da sam iščitala detaljno šta su napisali”, rekla je Subotić Radivojević.

Advokat Aleksandar Jokić koji zastupa Slavka Bojića, kazao je da je potrebno podnijeti prijavu protiv svjedoka Subotić Radivojević zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

“Moramo dokazati ko laže. Da li ona koja je u policiji dala jedan iskaz, a na sudu drugi ili policajci koji su uzimali iskaz od svjedoka”, rekao je Jokić i naveo da istim postupkom treba dokazati da li je svjedok bila pod prisilom ili obmanom dok je davala iskaz, piše Glas Srpske.

U predmetu “Korona ugovori” osim Zeljkovića na optuženičkoj klupi su i direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić, kao i direktori firmi “Promeding” i “Prokontrol” Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković.

Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Jasmina Salopek