Igor Jurić o slučaju nestale Danke Ilić i potrazi za devojčicom

28.03.2024. - Aktuelno

Igor Jurić uključio se uživo u emisiju “Moj dan, Blic dan” i tom prilikom otkrio nove detalje istrage u slučaju nestale Danke Ilić objasnivši zbog čega je obustavljena terenska potraga nakon 27 sati.

“Ne, to apsolutno ne znači da su neke stvari otkrivene, naprotiv, to znači samo da nema potrebe da se ljudstvo troši i da se usmerava energija na taj deo terena, koji je potpuno i detaljno pregledan. Čim nemamo dodatnih informacija istraga se nastavlja, sada se istraga okrenula u drugom pravcu i sada se rade neke operativne radnje vezane za saznanja o samoj devojčici. To je ono što je i sam MUP izjavio”, rekao je Igor Jurić o slučaju nestale Danke Ilić u današnjoj emisiji “Moj dan, Blic dan” na “Blic” TV.

Igor Jurić kaže da u slučajevima nestanka deteta roditelji sve moraju da podele sa policijom, pa čak i najintimnije porodične tajne, koje u tim trenucima mogu biti važne.

“Kada govorimo o ovim situacijama, kada se desi nestanak deteta, tu jednostavno ne sme nijedna tajna da postoji u odnosima u porodici, naprotiv, moraš potpuno da se ogoliš i pomogneš policiji. Ukoliko imaš bilo kakvu situaciju koja može eventualno dovesti do neželjenog događaja, u ovom slučaju nestanak devojčice, moraš da kažeš sve što znaš.”

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu kaže da je, u danima kada je njegova ćerka Tijana Jurić bila nestala, priželjkivao da se neko javi i da traži otkup.

“Zaista se uzdam i čekam saopštenje policije da vidimo šta je konačno rešenje ove drame, ali sam definitivno bio srećan što dete nije pronađeno u tom predelu, pogotovo te prve noći jer teško da bi u tom predelu u tim uslovima dete moglo da preživi. Kada je Tijana nestala mi smo se nadali da će nam neko tražiti otkup i da je ona žrtva otmice, nekako se sada nadam da postoji šansa da je dete kod nekih ljudi iz nekog razloga i da je dete još uvek živo! Ta nada postoji kod nas u našim glavama, ali iz našeg iskustva moramo biti spremni i na najlošije vesti.”

“Upravo i jeste dobra strana što je pretražen teren i poslednja nada postoji u tome da je neko umešan u to i da je dete skriveno iz nekog razloga. Ja sada očekujem da će operativci MUP-a uraditi dobar posao i da ćemo saznati napokon pravu istinu.”

“Policija vodi računa da ne ugrozi život deteta”

Igor Jurić je govorio i o aktiviranju sistema “Pronađi me”.

“Sistem aktiviraju načelnici policijskih uprava, u ovom slučaju to je bila policijska uprava gde je dete nestalo. Kada se proceni da je dete u životnoj opasnosti sistem se aktivira. Ono što je bilo specifično u ovom slučaju je to što je dete izuzetno malo, same okolnosti su bile vrlo čudne i policija je reagovala brzo i zbog uzrasta samog deteta oni su pretražili detaljno taj teren.”

“Policija je vodila računa o tome da dodatno ne ugrozi život deteta i da ispitaju sve okolnosti, da dete možda nije žrtva otmice, da se ne traži otkup i slično, zbog toga je sistem pokrenut oko 19h. Što se tiče SMS poruka, mi smo i pre ovog događaja napravili dogovor sa kompanijom “Viber” da budu činilac ovog sistema i da se obaveštavaju svi korisnici “Viber” aplikacije. Takođe, bili smo u Americi gde smo videli kako ide obaveštavanje putem “Brodkast” kanala preko baznih stanica, tako da u nekom doglednom periodu SMS operateri neće biti potrebni nego će se jednim klikom obavestiti svi korisnici mobilnih aparata.”

Izvor/Foto: Blic