Predsjednica Slovenije se žali na platu od 11.000 KM

14.12.2023. - Aktuelno

Kao i njen prethodnik Borut Pahor, koji se prije više od decenije žalio kako teško preživljava s 3.000 evra mjesečno, čini se da ni aktuelna slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar nije zadovoljna svojom platom.

Responsive image

U njenoj administraciji smatraju da bi trebalo da ima pravo na određene dodatke, koje kao predsjednica nema.

Naglašavaju da predsjednica i službenici u njenoj administraciji svoj posao obavljaju u zakonskim rokovima propisanim Zakonom o radnim odnosima radi zaštite radnika, ali “za to ne dobijaju dodatnu platu ili naknadu”.

Slovenački mediji su prenijeli pisma koje je portparol predsjednice Uroš Krek krajem novembra uputio tadašnjem ministru uprave Klemnu Boštjančiču.

Krek se u pismu požalio da predsjednica nema pravo na dodatke osim na one koji se odnose na radni staž. Napomenuo je kako za sudije i državne branioce ne važe ista pravila, pa tako oni mogu da računaju na dodatak za dvojezičnost, poziciju koju obavljaju i rad u nepovoljnom radnom vremenu.

Inače, predsjednica Slovenije pripada 65. platnom razredu, odnosno drugom po visini. Pritom joj osnovna bruto plata iznosi 5.663,42 evra. Njen suprug Aleš ima pravo na mjesečnu naknadu za pokrivanje troškova koja iznosi 15 odsto predsjedničke plate.

Izvor: ATV