Propadaju milioni od naplate putarina

20.02.2024. - Aktuelno

Neraspoređenih 245 miliona maraka prikupljenih od putarina u BiH čuvaju se na računu, isključivo jer u nadležnom Upravnom odboru ne može doći do dogovora o konačnoj podjeli novca. Dok federalnim ministrima ni dosadašnji koeficijent za raspodjelu ne odgovara, putna preduzeća primorana su na kredite. Više od 20 miliona maraka već je istopila inflacija, iako su zbog zadržavanja najavljivane krivične prijave.

putarina

“Ta odgovornost se odnosi na to da se ne prave autoputevi, putevi, ni u Federaciji ni u Republici Srpskoj. Do sada ste imali koncept kako se to dijelilo i odjednom neko kaže taj koncept ne može. Dobro, kako može? Nemamo odgovor kako može”, kaže Srđan Amidžić, ministar finansija u Savjetu ministara BiH .

Da sve bude gore, i Uprava za indirektno oporezivanje plaća proviziju Centralnoj banci zbog „ležanja“ novca na računu. Svaki radni dan na poseban podračun Centralne banke inkasira se 10 odsto prihoda prikupljenih od putarine.

“Trenutno je 259 miliona KM na posebnom podračunu kod Centralne banke BiH. Upravni odbor mora donijeti odluku da se ta sredstva raspodijele”, poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zašto dozvoljavaju propadanje novca kojim i trebalo da se ulaže u putnu infrastrukturu iz federalnog Ministarstva nema ni odgovora. Ipak, pobrinuli su se da 0 koeficijentima po kojim će se dijeliti novac ne bude riječi ni na posljednjoj sjednici Upravnog odbora.

Posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO BiH u Banjaluci nije ni prisustvovao ministar finansija iz drugog entiteta. Samim ti nisu bili stečeni uslovi za razgovor o raspodjeli sredstava.

Еkonomisti upozoravaju da je riječ o izvornom prihodu putnih preduzeća. Treba imati u vidu i da postoje jasni podaci o teritoriji na kojoj je novac utrošen i kojoj je potrebno dodijeliti novac.

“Idealno je da se on troši čim prije naravno, samim tim jer onda vrijednost tog novca znatno veća. Možete izgraditi puno više nekih puteva ili bilo kojih drugih vidova infrastrukture, ali to je jednostavno još jedan negativan uticaj politike na neke racionalne ekonomske odluke”, kaže Saša Grabovac, Udruženje ekonomista Republike Srpske.

Nažalost, to nije jedini novac čija se vrijednost topi na računima. Nisu raspoređeni ni 250 miliona maraka od elektroprenosa Еlektroprenos, 75 miliona viška prihoda nad rashodima koje je uplatio RAK, te 125 miliona višegodišnjih kapitalnih projekata.

Izvor: ATV