Komplikovane procedure na granicama usporavaju drumski saobraćaj

24.04.2024. - Aktuelno

Neophodno je pojednostaviti postupke i procedure na graničnim prelazima i ubrzati carinske postupke kako bi bili riješeni problemi drumskih prevoznika, složili su se zvaničnici iz nadležnog ministarstva Vlade RS i UIO BiH.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija konstatovali su danas da je, uz zajedničku koordinaciju nadležnih institucija potrebno pojednostaviti procedure.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Sektora za carine Vladimir Dragičević i predstavnici Udruženja drumskih prevoznika Republike Srpske sa kojim je razgovarano o njihovim aktuelnim problemima, smanjenju zadržavanja drumskih prevoznika na graničnim prelazima i dužini trajanja carinskih postupaka prilikom izvoza i uvoza robe.

Bilo je riječi i o sinhronizaciji i koordinaciji rada službi na terminalima u BiH i službi susjednih država, problematici graničnog prelaza Karakaj i alternativi Bratoljub, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Predstavnici Udruženja drumskih prevoznika zahvalili su Čubriloviću i Tegeltiji za razumijevanje, navodeći da će rješenje problema olakšati rad i unaprijediti uslove rada prevoznika u Republici Srpskoj.

Izvor: Mondo / Foto: Dejan Rakita/ Pixsell