Neophodan kućni red za migrante u kampu Lipa

19.05.2022.

Operativna grupa za migrantsku krizu insistiraće da se u kampu Lipa, gdje borave migranti i kojim upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uvede kućni red kako bi se imao efikasniji nadzor nad njihovim kretanjem.

“Insistiraćemo da se odredi kada migranti mogu napuštati kamp, kako bi se sistemski riješilo ovo pitanje. Također, tražimo da se nastavi s aktivnostima izmještanja migranata koji borave u urbanim područjima Bihaća i Velike Kladuše u Lipu, jer je kapacitet ovoga kampa 1.500 korisnika i tamo ima još dosta slobodnih mjesta. Također, na ovaj način poboljšaćemo ukupno zdravstveno i bezbjednosno stanje”, istakao je Ružnić.

On je istakao kako je situacija u vezi sa migrantskom krizom u USK povoljna i pod kontrolom.

Operativna grupa takođe je odbila zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH o određivanju dodatne lokacije na području Velike Kladuše, gdje bi se izmjestilo pedesetak kontejnera koji su se nalazili u kampu koji je nedavno rasformiran. Prema ovome zahtjevu, ti kontejneri bi, u slučaju potrebe, služili kao alternativni prihvatni smještaj ukoliko za to bude potrebe.

“Bilo kakvo otvaranje nekih novih kampova, stalnih ili privremenih, nije moguće bez procjene nadležnih i kantonalnih institucija i njihovog odobrenja”, naveo je Ružnić.

On je pozvao Ministarstvo sigurnosti BiH da nove smještajne kapacitete za migrante, ukoliko za tim bude potrebe, odredi van područja Unsko-sanskog kantona, prvenstveno u dijelovima zemlje koji su kroz nabavke opreme i sredstvima Evropske unije ojačane za upravljanje migracijama. Prema podacima MUP-a USK, u prihvatnim centrima na području USK smješteno je oko 850 korisnika, a procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.800 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća, a oko 500 u Velikoj Kladuši.

Izvor:Nezavisne/FOTO: Anadolu Agency