Luka Petrović najavio smanjenje izvoza i prihoda Elektroprivrede

22.02.2024. - Aktuelno

Nema razloga za povećanje cijene struje građanima i privredi u Srpskoj, poručio je generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Responsive image

Petrović je rekao da je ovo preduzeće u investicionom zamahu i da će biti stvorene nove količine električne energije, tako da nema razloga za poskupljenje.

Petrović je rekao da je ERS u 2024. godinu ušao sa problemom arbitražne odluke u vezi sa Termoelektranom”Ugljevik”, budući da Slovenci uzimaju trećinu električne energije po proizvodnoj cijeni Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik”.

On je naveo da će RiTE “Ugljevik” imati sredstva koja je i do sada imao, ali da će ERS morati da nabavlja dio energije za građane i privredu Srpske po većim cijenama.

“Ako je hidrologija dobra, onda ne moramo kupovati na tržištu, već možemo onu energiju koju smo mislili prodati u izvoz ostaviti za građane i privredu Srpske. To govori da potencijalno ostajemo sa manje električne energije za izvoz, a samim tim očekujemo i manje prihode. Sve ovo nas uvodi u to da ćemo sigurno imati znatno manju dobit u 2024. godini”, rekao je Petrović.

On je dodao da ERS želi da poveća snagu RiTE “Gacko” zbog čega se radi na sistemu prečišćavanja uglja, napominjući da je potrebno dodatno ulagati u rudarsku mehanizaciju u TE “Ugljevik” da bi imali dovoljne količine uglja i povećali snagu te elektrane.

Petrović je ocijenio da, ukoliko se sve ovo bude uspješno paralelno radilo, onda nema razloga da se poveća cijena električne energije.

“Najvažnije je da smo u investicionom zamahu, da ćemo stvoriti nove količine električne energije koje su izvođački povoljnije od ovih koje prodajemo tržištu Republike Srpske, a nismo podnosili inicijativu za povećanje cijena električne energije ni privredi, ni domaćinstvima”, rekao je Petrović.

Izvor: Srpska info