Nestašica pojedinih lijekova u BiH

20.03.2024. - Aktuelno

Iz Agencije za lijekove BiH potvrđeno je da postoje problemi u snabdijevanju pojedinih lijekova za tržište u BiH.

Kao razlozi navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavci aktivnih supstanci i sirovina uopšte, kao i pakovnog materijala.

Prijavljen je i trajni prekid snabdijevanja lijeka hormona rasta Somatropin koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem, navodi RTRS.

Trenutno na tržištu u apotekama nema pojedinih lijekova zbog problema u lancu snabdijevanja.

U pitanju je antibiotik “ospen“, za koji je proizvođač najavio i datum kada će se taj lijek ponovo pojaviti na tržištu, zatim “amitriptilin“ kojeg nema privremeno i “maprotilin“, za koji je proizvođač najavio trajno povlačenje sa tržišta. Pacijenti su u obavezi da se jave ljekarima kako bi im propisali drugu adekvatnu terapiju.

“Proizvođači su dužni da nam prijave privremene nestašice. Ponekad se dešava da od pacijenata ili zdravstvenih radnika saznamo da nekog lijeka nema na tržištu. Jako je važno da raspolažemo informacijom da neki lijek nije dostupan jer na taj način možemo ubrzati postupke davanja dozvole ili obezbijediti uvoz iz druge zemlje”, rekla je Tijana Spasojević Došen, šef Odsjeka za informisanje Agencije za lijekove BiH.

Izvor: ATV