Kome prijaviti akušersko nasilje i kolika kazna prijeti ljekaru iz Sremske Mitrovice (Foto)

26.01.2024. - Aktuelno

Kako će buduće trudnice i porodilje imati bolje uslove u bolnicama, kako prepoznati nasilje i kome ga prijaviti, koje će to sistemske promjene napraviti država nakon otvorene Pandorine kutije o akušerskom nasilju, otkrila je pomoćnica ministarke zdravlja prof. dr Vesna Turkulov.

Responsive image

Nakon što je Marica Mihajlović iz Sremske Mitrovice javno optužila ginekologa za akušersko nasilje zbog kojeg joj je umrla tek rođena djevojčica, ovo je postala jedna od gorućih tema koja je potresla javnost.

FOTO:  BLIC TV / SCREENSHOT
FOTO: BLIC TV / SCREENSHOT

FOTO:  BLIC TV / SCREENSHOTFOTO: BLIC TV / SCREENSHOT

Otvorila se Pandorina kutija, još jedna majka optužila je istog doktora da je zbog njegove grubosti ostala bez djeteta, a nakon nje, oglasila se i majka iz Vranja koja je takođe optužila ljekara koji ju je porađao za nasilje i da je zbog toga ostala bez svoje bebe.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vesna Turkulov potvrdila je u Jutru na Blicu da je beba Marice Mihajlović preminula usljed nasilnog porođaja i da će se to istražiti u narednim koracima.

“Sada se očekuje i otpusna lista. Da objasnim, obdukcioni nalaz je preliminarni. Konačni nalaz obično bude tek za dvije nedjelje, kada stigne i patohistološki nalaz. Tek tada možemo reći da je to kompletan obdukcioni nalaz”, rekla je prof. dr Turkulov.

Kada se saznalo za slučaj Marice Mihajlović, prof. dr Turkulov kaže da je prvo pokrenut unutrašnji nadzor u toj zdravstvenoj ustanovi, onda je na teren došla inspekcija ministarstva zdravlja

Kompletno ispitivanje slučaja u Sremskoj Mitrovici

“Ogranak u Novom Sadu je došao na teren, napravio nalaz i tražen je spoljni nadzor, tako da će sada potpuno neutralni ljekari iz drugih ustanova, relevantni stručnjaci, napraviti jednu kompletnu analizu. Od 15 do 30 dana je rok po zakonu. Ministarka Danica Grujičić je insistirala da to bude što kraće, da to bude 15 dana, kada i stigne konačan patohistološki nalaz”, rekla je gostujući na Blic televiziji prof. dr Turkulov.

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RINGIER
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RINGIER

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RINGIERFOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RINGIER

Istakla je i da se cijeli slučaj mora sagledati u potpunosti da li je preduzeto sve što treba, da li je adekvatno vođena medicinska dokumentacija, da se sastanu svi akteri u tom događaju. Tek tada će se utvrditi da li je sve rađeno po procedurama, ili se izašlo iz tih okvira.

Šta ako se doktor proglasi krivim

“Mi ne možemo da ne znamo kolike će mjere biti, kolike će kazne biti, ali ako se neko od ljekara u bilo kom procesu proglasi krivim, može se pokrenuti postupak oduzimanja licence pred Ljekarskom komorom Srbije. Može da bude i osuđen i da mu se oduzme licenca, odnosno dozvola za rad”, rekla je.

“U samom akušerstvu postoje malo grublji manevri”

Kako onda razlikovati nasilje od “grubljeg zahvata”, pitanje je za sekretarku.

“Ono što smo svi svjesni jeste da ima svakakvih i ljekara, to su trenuci kada u toj panici nekad čovjek stvarno ne reaguje adekvatno. Porođaj je jedna situacija kada su moguće komplikacije, kao i pri svakoj drugoj intervenciji, hirurškoj i pri svakom drugom liječenju. Komplikacije su uvijek moguće, ali ih treba svesti na minimum. Ono što je nedopustivo, to je neko grubo ponašanje, neka neljubaznost”, kaže državna sekretarka.

Prof. dr Turkulov objašnjava i koji su to zahvati koji zahtijevaju grublju reakciju.

beba
FOTO: SHUTTERSTOCK

beba FOTO: SHUTTERSTOCK

“U samom akušerstvu imate neke zahvate koji su malo grublji i neprijatni kako bi se istisnula beba i ginekolozi imaju neke manevre kada moraju da pritisnu stomak, da babice koje vode trudnoću pomognu da se beba istisne napolje. Nekada žene u toj panici, u bolovima se ne skoncentrišu se na disanje, na porađaj”, objasnila je.

Konkretno osim manevara, ako su neophodni da bi se istisnula beba, ono što je nedopustivo su vrijeđanje, vikanje, psovanje, kao i svaka vrsta fizičkog nasilja, istakla je.

Kome se obratiti u slučaju akušerskog nasilja

“Postoje zaštitnici prava pacijenta kojima se svakako treba obratiti. Ali ako vi mislite da je to prešlo neki prag, i otišlo u nasilje, tu je policija. Ako mislite da je došlo do neke stručne greške, da se naudilo bebi ili majci, onda se za to obraćate ovom zdravstvenom djelu i ministarstvu”, rekla je prof. dr Turkulov,

O zahtjevu za pratnju na porođaju

Pokrenut je i zahtjev da porodilje imaju pratnju pri porođaju, da bude dozvoljeno članovima porodice, suprugu, partneru da bude prisutan. Prof. dr Turkulov smatra da pratnja neće riješiti problem, i da je sa epidemiološke strane takav zahtjev apsolutno neopravdan.

“Ako mene pitate kao ljekara kliničara sa preko 30 godina staža, ja sam lično protiv. To je epidemiološki apsolutno neopravdano. Ne samo sad u sezoni respiratornih infekcija, nego generalno. Drugo, porođajne sale su mjesta gdje se porađa više žena istovremeno. I kako će sad suprug da prisustvuje u porođaju, kada se istovremeno tu porađaju i druge žene. Osim toga, porođaj je situacija gdje žena treba da se skoncentriše na svoju bebu i na disanje, i na to kako će se završiti. Prisustvo muževa na porođaju i pratnje na porođaju može da donese neke dodatne probleme. Vjerujte, više problema bude sa pratnjom nego sa porođajem”, rekla je doktorka gostujući na Blic televiziji.

Sistemske promjene

Prof. dr Turkulov rekla je da je u planu rekonstrukcija porodilišta u Srbiji.

“Skenirana je situacija na terenu i ima porodilišta u manjim mjestima u Istočnoj Srbiji koja su zaista u vrlo lošem stanju. Prvo će se ići na njihovu rekonstrukciju. U većim zdravstvenim centrima i u kliničkim centrima je mnogo bolja situacija. Prije svega će se ići na prioritete i imati ta porodilišta gdje je zaista procijenjeno da je tamo najlošija situacija, da su prioriteti, pa onda sve ostalo”, rekla je državna sekretarka.

Izvor: Srpska info