Oglasili se iz KBC Zagreb gdje je troje lica preminulo od legionele

18.06.2024. - Aktuelno

Troje od petoro ljudi umrlo je danas u Hrvatskoj od posledice zaražavanja opasnom bakterijom legionelom, a tim povodom iz KBC Zagreb održali su konferenciju za medije i iznijeli nove detalje.

Prije nekog vremena smo otkrili zarazu legionelom. Imamo dobru i brzu dijagnostiku i brzo smo reagovali. Obavijestili smo epidemiološke službe. Ne mogu govoriti u ime ordinarijusa o tome jesu li pacijenti obaviješteni o zarazi rekli su na press konferenciji.

“Nema razloga za zabrinutost. Učinili smo sve što je nama u ovom trenutku dostupno”, dodali su.

“Ja nažalost isto nisam niti ordinarijus tih pacijenata niti sam ih ja dijagnostikovala. Znam da je šest zaraženih od početka aprila. Troje je preminulih. Radi se o ljudima s leukemijama, cirozom jetre, transplantiranim organom”, naveli su iz Rebra.

Zašto se tek danas saznalo za zarazu?

“Ja to ne znam. Mi imamo 1.200 kreveta na KBC-u i šest zaraženih osoba u razdoblju od dva mjeseca”, odgovorili su.

Smijete li trenutno da popijete čašu vode u bolnici?

“Da, da. Apsolutno da. Preduzeli smo sve mjere da bismo otkrili kako bismo se zarazili pa smo analizirali vodu i bakterija je nađena u tragovima. Svi ostali pacijenti su sigurni”, dodali su.

Podatak o tome kad je posljednja osoba preminula od legionele, na Rebru nemaju. No provode se sve potrebne mjere i uzimaju se uzorci u cijeloj bolnici. Takođe, upozoreno je da legioneli pogoduju topliji ljetnji mjeseci, kad se i zaraza lakše može proširiti. Zato se svake nedjelje sistemi pasterizuju. Potvrđeno je i da ove situacije nisu izuzetak.

“U ljetnijm mjesecima imamo pojačanu brojku zaraza legionelom, čija je smrtnost pet do deset odsto”, rekli su iz bolnice na konferenciji, piše Blic.

Izvor: Srpska info