Imam iz Bihaća o optužbama zato što je RS nazvao “genocidnom”

10.01.2024. - Aktuelno

U Okružnom sudu Banjaluka danas je održano ročište za izjašnjenje o krivnji Muharemu Štulanoviću, profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i imamu koji se tereti za krivično djelo povreda ugleda RS i njenih naroda koje mu se stavlja na teret.

Responsive image

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Optužnicu protiv njega je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljene za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Štulanovićev branilac, advokat Duško Tomić, je nakon današnjeg ročišta ocijenio da je ovo politički proces i da do danas nisu dobili nijedan materijalni dokaz.

“Zamolićemo i predsjednika Milorada Dodika da nas sasluša pošto je on kreator ovog zakona na osnovu kojeg se sudi čovjek koji u džamiji svojim vjernicima kaže svoje mišljenje, i koji nije građanin RS”, rekao je advokat Tomić.

Štulanović se tereti da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na društvenoj mreži YouTube pod nazivom „okotilo se povampireno zlo“.

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: „Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eR eS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…“.

“U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično djelo povreda ugleda RS i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika”, zaključeno je u optužnici.

Izvor: Mondo