“Kada je voda ušla pacijente i glavnu sestru smo evakuisali na tavan”

29.01.2024. - Aktuelno

Na suđenju Obrenu Petroviću, bivšem načelniku Doboja i Milku Vidakoviću, bivšem šefu Odsjeka civilne zaštite svjedočila je Gordana Žole, koja je u vrijeme poplava bila načelnik Dijaliznog centra u Doboju, rekla je da je na dan poplave kada je voda ušla u centar, ostala sa šest pacijenata i tri medicinska radnika i da su evakuisani čamcima.

banjaluka

Inače, Petrovića i Vidakovića terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Svjedok je u banjalučkom Okružnom sudu ispričala da je ujutro iz Teslića došlo osam pacijenata, a s obzirom da su već tada bile informacije da je došlo do poplave odlučila je da obustavi rad i da pacijente radi sigurnosti preveze u bolnicu u Doboj.

“Kada su se čule sirene sve zaposlene sam poslala kući. Dva pacijenta su otišla prije, a u centru smo ostali šest pacijanata, tri medicinara i ja”, rekla je Žole.

Kako je navela pozvala je bolnicu u Doboju i jedva uspostavila vezu te su obećali da će primiti pacijente.

“Kada je voda ušla, pacijente i glavnu sestru evakuisali smo na tavan, a mi ostali u čajnoj kuhinji”, rekla je svjedok i dodala da je zvala i Dragana Vasilića iz Gradske uprave koji je rekao da će poslati pomoć.

Istakla je da su došla dva čamca Ronilačkog kluba iz Banjaluke i prvo su evakuisali šest bolesnika i glavnu sestru.

“Kasnije su se vratili i nas preostale evakuisali do magistralnog puta koji nije bio potopljen i rekli da idemo do Autobuske stanice u Doboju da nas čeka pomoć”, navela je Žole.Kod stanice ih nije čekao niko, a tu je bio neki kamion te su vozača zamolili da ih odveze na sigurno.

Svjedočila je i Danijela Gavrić, bivša direktorka Osnovne škole “Dositej Obradović” u Doboju.

Ona je ispričala da je, kada je čula da se Bosna izliva odlučila da pusti djecu kući, a da je niko zvanično nije obavijestio o poplavama.

Kako je navela na dan poplave nastavni proces je otpočeo i dobili su informacije da Bosna ulazi u Doboj.

“Zvala sam ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dobijem dozvolu da pustim djecu i dobila sam je. Odmah smo ih evakuisali i sve bilo okončano do 10 časova”, rekla je Gavrićeva.

Rekla je da joj je direktorica “Gimnazije”, koja se nalazi u istoj zgradi, prenijela da je zvao zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić i obavijestio o poplavama.

Kako je navela moguće da je Vasilić zvao i njih, ali da se nije javila jer se bavila evakuacijom.

Slavica Živković, koja je u vrijeme poplave u maju 2014. godine, bila direktor Javne predškolske ustanove u Doboju, kazala je da su na vrijeme evakuisali svu djecu iz vrtića.

Rekla je da je to jutro bivši muž, koji je policajac, obavijestio da se voda izlijeva i da bude oprezna.

“Pozvao me je i Dragan Vasilić i rekao da budem oprezna da Bosna plavi Usoru. Sirena se čula oko 8 časova. Uspjeli smo da djecu evakuišemo za 45 minuta i niko nije bio ugrožen. Nismo ni mogli ni sanjati da će se desiti poplava”, rekla je Živkovićeva.

Optužnica Petrovića i Vidakovića tereti da su u periodu poplava od 13. do 17. maja 2014. Godine svjesno kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama te da nisu postupali po propisima i planovima usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i imovinska šteta većeg obima.

Izvor: Nezavisne / Autor: Ljiljana Radić / Foto: Nezavisne